Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Κάθειρξη 17 χρόνων «κατ' επιταγήν»

Κρίθηκε ένοχος με οριακή πλειοψηφία 4-3

Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται η Δικαιοσύνη από άλλα κέντρα, δήλωσε ο Α. Λεσπέρογλου
Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται η Δικαιοσύνη από άλλα κέντρα, δήλωσε ο Α. Λεσπέρογλου
Μια ποινή, που θα «σέρνει» και στις επόμενες δίκες, επέβαλε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Αβρ. Λεσπέρογλου.

Η πλειοψηφία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας (οι τακτικοί δικαστές Αλ. Κακκαβά, Καν. Τζαβέλλα, κ. Μπουκιστιάν και η ένορκος Γ. Μαρουδιά) έδειξαν απίστευτη σκληρότητα και με μια μόνο μαρτυρία, αυτή του παθόντα, τον κήρυξε ένοχο για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του αρχιφύλακα της Αμεσης Δράσης Γιώργου Ψαρουδάκη και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 17 χρόνων (!), όταν σε αρκετές περιπτώσεις τελεσμένων ανθρωποκτονιών έχουν εκδοθεί από το ίδιο δικαστήριο καταδικαστικές αποφάσεις για 12-15 χρόνια κάθειρξη. Οι ένορκοι Ι. Καγιάς, Ζ. Πρωιμάκης και Γ. Μπέσα είχαν τη γνώμη ότι ο Α. Λεσπέρογλου έπρεπε να κηρυχτεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Επί της ποινής, ο εισαγγελέας της έδρας, Ιω. Λιακόπουλος, που είχε ήδη ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου σύμφωνα με το κατηγορητήριο των διωκτικών αρχών, πρότεινε να του επιβληθεί κάθειρξη 18 χρόνων. Οι ένορκοι Ζ. Πρωιμάκης και Γ. Μαρουδιά τάχθηκαν υπέρ της επιβολής 16ετούς κάθειρξης.

Το δικαστήριο, παράλληλα, έπαψε την ποινική δίωξη του Α. Λεσπέρογλου για τέσσερα πλημμελήματα (παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία, σύσταση και συμμορία) λόγω παραγραφής. Ομόφωνα, επίσης, έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για το αδίκημα της «απόπειρας διακεκριμένης κλοπής, αλλά ότι πρόκειται περί απλής κλοπής, που έχει παραγραφεί μετά την παρέλευση της οκταετίας». Ομόφωνα, τέλος, απέρριψε τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του, ενώ του επέβαλε και 5ετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο Α. Λεσπέρογλου δήλωσε: «Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται από άλλα κέντρα. Το δικαστήριο χωρίς μάρτυρες κατηγορίας και με αθωωτικά στοιχεία κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση. Η καταδίκη μου, ωστόσο, με ψήφους 4-3 δείχνει ότι υπάρχει μια σοβαρή αμφιβολία από την πολιτεία για την ενοχή μου».

Ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης τόνισε πως έγινε «εσφαλμένη εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών από την πλειοψηφία του δικαστηρίου, αλλά η απόφαση έχει και την άποψη μιας ισχυρής μειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία έπρεπε ο κατηγορούμενος να κηρυχτεί αθώος. Οι υποθέσεις αυτές - κατέληξε - έχουν ένα πολιτικό υπόστρωμα και η χώρα δέχεται από πολλές πλευρές πιέσεις για τη ρύθμισή τους». Εξάλλου, ο Γ. Μπαλάφας, που ήταν παρών στο δικαστήριο και είχε καταθέσει και ως μάρτυρας υπεράσπισης, σημείωσε ότι «υπάρχουν πιέσεις, υπογράφονται συμφωνίες με τους Αμερικάνους και η κυβέρνηση φοβάται να μην κατηγορηθεί ότι δεν τις τηρεί».

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Α. Λεσπέρογλου σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Κρίθηκε ένοχος με οριακή πλειοψηφία 4-3 και η ποινή που του επιβλήθηκε κυμαίνεται στο μέγιστο όριο που προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο αδίκημα (10-20 χρόνια), αν και τρεις από τους επτά δικαστές πρότειναν την αθώωσή του. Είναι προφανής η πρόθεση των τακτικών δικαστών να επιβάλουν στον Λεσπέρογλου μια τέτοιου μεγέθους καταδίκη, που να ικανοποιεί όχι βεβαίως το κοινό περί δικαίου αίσθημα - αυτό εκφράστηκε μέσω των ενόρκων και ήταν αθωωτικό - αλλά τους επαγγελματίες διώκτες της "τρομοκρατίας", εγχώριους και υπερατλαντικούς. Ομως, η έκβαση της δίκης του Α. Λεσπέρογλου δεν έδειξε μόνο την ποιότητα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στην εποχή της "νέας τάξης" και της παγκοσμιοποιημένης καταστολής. Εδειξε ότι ακόμα και σε αυτή την εποχή υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται όρθιοι, ότι η αλληλεγγύη, το πείσμα και η συντροφικότητα μπορούν να συγκρούονται ισότιμα με την επιβολή, τη δειλία και τη σκοπιμότητα».

Εκτός από την «υπόθεση Εξαρχείων» που εκδικάστηκε, ο Α. Λεσπέρογλου κατηγορείται και για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», η εκδίκαση της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Οι διωκτικές αρχές τον κατηγορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση για συνεργία σε έξι ανθρωποκτονίες. Για τις ίδιες κατηγορίες δικάστηκε και αθωώθηκε οριστικά ο Γ. Μπαλάφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ