Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Διαγκωνισμός και παραπλάνηση με στόχο το κέρδος

Δεν έχει τέλος η παραπλάνηση και η εκμετάλλευση των γονιών από τα ιδιωτικά μαιευτήρια και τις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης ομφαλικών μοσχευμάτων (βλαστοκύτταρα), όπως αποδεικνύει δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε χτες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντικού Αίματος. Η Ενωση κατηγορεί τέσσερα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας για «αβάσιμες, καταχρηστικές και παράνομες χρεώσεις» για τη διαδικασία συλλογής ομφαλικού αίματος. Βγάζοντας στην επιφάνεια στην πραγματικότητα, τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών μαιευτηρίων και ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης ομφαλικών μοσχευμάτων, για το ποιος θα εκμεταλλευτεί την κερδοφόρα αυτή δραστηριότητα, που βασίζεται μάλιστα στην παραπλάνηση των γονιών.

Η Ενωση κατηγορεί τέσσερα ιδιωτικά μαιευτήρια (ΛΗΤΩ, ΜΗΤΕΡΑ, ΙΑΣΩ στην Αθήνα και ΑΚΕΣΩ Βόλου) ότι παρεισφρύουν παράνομα στη διαδικασία συλλογής, διεκδικώντας μερίδιο από μία υπηρεσία στην οποία δε συμμετέχουν. «Με το πρόσχημα της παροχής χώρου και υλικών για τη συλλογή του ομφαλικού αίματος, ορισμένα μαιευτήρια χρεώνουν υπέρογκα ποσά (από 250 έως 350 ευρώ) για μία πράξη που εκτελεί ο ιατρός του ζευγαριού, και η οποία ουσιαστικά συνίσταται σε μια απλή αιμοληψία», καταγγέλλει η Ενωση. Οπως προκύπτει, τη χρέωση επιβάλλουν τέσσερα μαιευτήρια τα οποία έχουν ιδρύσει τα ίδια τράπεζες ή έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες με τράπεζες του εξωτερικού, τις οποίες απαλλάσσουν από τη χρέωση. Μόνο αν το ζευγάρι επιλέξει άλλη τράπεζα, πληρώνει το ποσό αυτό για τη συλλογή του ομφαλικού μοσχεύματος.

«Η χρήση αθέμιτων πρακτικών και χρεώσεων, οι οποίες έχουν σαν στόχο τον εξαναγκασμό των γονέων προς την οποιαδήποτε τράπεζα είναι πράξη κολάσιμη τόσο νομικά όσο και ηθικά», αναφέρει η Ενωση. Πρόκειται βέβαια για τις ίδιες εταιρείες που κάνουν στην Ελλάδα ετήσιο τζίρο 18 - 20 εκατ. ευρώ, παραπλανώντας τους νέους γονείς αφού - όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι αιμοτολόγοι - τα βλαστοκύτταρα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χρόνια αποθήκευσης και για αυτόλογες μεταμοσχεύσεις (με μόσχευμα απ' τον ίδιο τον ασθενή).

Αποδεικνύεται ότι οι υποψήφιοι γονείς βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων, είτε πρόκειται για μαιευτήρια είτε για εταιρίες φύλαξης. Και αυτά συμβαίνουν ενώ αν υπήρχαν δύο δημόσιες τράπεζες, με 10.000 μοσχεύματα, θα μπορούσε να καλυφθεί το 96% των αναγκών του πληθυσμού της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα ομφαλικά μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα) (2012-06-24 00:00:00.0)
Παγκόσμια πρωτιά στην Ελλάδα (2010-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ