Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΙ
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα διόδια

Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για το νέο χαράτσι που επιφυλάσσεται για τους κατοίκους και εργαζομένους στη Βορειοανατολική Αττική, μέσα από τους νέους σταθμούς διοδίων που ετοιμάζεται να «σπείρει» η ιδιωτική κοινοπραξία «Hellenic Autopistas» κατά μήκος της Εθνικής οδού, με πρώτο αυτό στο ύψος του Αγίου Στεφάνου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με τις συμβάσεις παραχώρησης, τύπου ΣΔΙΤ, παρέδωσαν το εθνικό οδικό δίκτυο σε μερικούς μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, υποχρεώνοντας το λαό να πληρώνει τα έργα διπλά: Και για την κατασκευή τους και για τη χρήση τους.

Σημειώνουμε ότι με βάση τις συμβάσεις αυτές, σταθμούς διοδίων σε κάθε κόμβο έχουν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν και οι υπόλοιποι όμιλοι στους οποίους ανατέθηκε η διαχείριση των εθνικών οδικών αξόνων. Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, σοβαρότατο πρόβλημα προκαλείται ήδη στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο (πλην των αξόνων των συμβάσεων παραχώρησης) καθώς δε διατίθενται πλέον κονδύλια για τη συντήρησή τους, αφού το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καταργήθηκε και η είσπραξη των διοδίων (αυξημένων, μάλιστα, μέχρι και 179% από τον περασμένο Απρίλη) έχει περάσει στα χέρια των ιδιωτικών ομίλων. Αποτέλεσμα της ανυπαρξίας κονδυλίων είναι πολλοί επαρχιακοί και νομαρχιακοί δρόμοι να παραμένουν «λαιμητόμοι» ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων με συμβάσεις παραχώρησης.

Ηδη, τόσο οι συγκοινωνιολόγοι, όσο και πολλοί μικρομεσαίοι εργολάβοι επισημαίνουν ότι οι δρόμοι αυτοί παραμένουν σκόπιμα σε άθλια κατάσταση, ώστε αργότερα η κατασκευή τους να ανατεθεί απευθείας στους μεγάλους ομίλους με πανάκριβο κόστος. Αλλωστε, κάτι ανάλογο έγινε και με την Αττική Οδό, όπου στην κοινοπραξία ανατέθηκαν όλα τα συμπληρωματικά έργα με πανάκριβες τιμές...

  • Αύριο, Παρασκευή, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ προχωρά σε κινητοποίηση στα διόδια του Ρίου και της Γέφυρας, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων, τη μετατροπή των δρόμων σε λαϊκή περιουσία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ