Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αυταρχισμός και επανάληψη υποσχέσεων

Εισαγγελική παρέμβαση στη χτεσινή συγκέντρωση νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Τον αυταρχισμό και τις κούφιες υποσχέσεις επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέναντι στους νοσηλευτές και υγειονομικούς που διαδήλωσαν χτες στο υπουργείο διαμαρτυρόμενοι για τις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού και τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, απαιτώντας άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) κ.ά.

Από τις 6 το πρωί νοσηλευτές έκαναν κατάληψη στο υπουργείο, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ και το επίδομα ειδικής απασχόλησης 300 ευρώ που παίρνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο πραγματοποίησαν ακόμα οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά και ομάδα εργαζομένων και γιατρών του νοσοκομείου «Αττικόν».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα δυο παιδιατρικά νοσοκομεία καταρρέουν απ' την τεράστια έλλειψη προσωπικού. «Είναι τεράστιο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί μια νοσηλεύτρια να ανταπεξέλθει στη φροντίδα 30 - 40 παιδιών», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι του «Αγία Σοφία». «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε σύνολο 450 οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν 185 κενές θέσεις. Οι ελλείψεις σε όλους τους κλάδους φτάνουν το 35%», τόνισαν οι εργαζόμενοι του «Αγλαΐα Κυριακού». Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι του «Αττικόν» τόνισαν ότι το νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού λειτουργεί στα όρια της επικινδυνότητας.

Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις όμως οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα που κατέφτασε - αυτεπάγγελτα όπως είπε - και διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι η κατάληψη παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον και κινείται στα όρια της νομιμότητας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος μοίρασε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις, οι οποίες όπως είπε έχουν συμφωνηθεί σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Μίλησε για την προκήρυξη 5.500 θέσεων νοσηλευτών το Γενάρη του 2009 μέσω ΑΣΕΠ, για την καταβολή επιδόματος 176 ευρώ στους νοσηλευτές σε τέσσερις δόσεις και είπε γενικόλογα ότι το υπουργείο Υγείας στηρίζει το αίτημα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η συσπείρωση και κοινή δράση όλων των υγειονομικών, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και στα στηρίγματά της. Για να δυναμώσει η αντίσταση και να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά. Απευθύνει επίσης κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ