Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΑΤ
Πέτυχαν τη μισθοδοσία τους από το κράτος

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά»

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ τις ελάχιστες κατακτήσεις. Ο αγώνας τους συνεχίζεται

Eurokinissi

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ τις ελάχιστες κατακτήσεις. Ο αγώνας τους συνεχίζεται
Με την αποδοχή της τροπολογίας του ΚΚΕ για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) απ' το κράτος - όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι - ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα, τονίζοντας ότι αρκείται στην καταστολή χωρίς να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου δήλωσε πως αποδέχεται την υπ' αριθμ. 398/43 τροπολογία του ΚΚΕ για να καταβάλλεται η μισθοδοσία του προσωπικού του ΚΕΑΤ από 1/1/2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την κάλυψή της εγγράφεται πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους σημείωσε πως «χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις, καταλήψεις του, για να συγκατανεύσει επιτέλους το Υπουργείο», ενώ τόνισε ότι δε σταματούν σε αυτό το σημείο οι διεκδικήσεις, αφού «θέλουμε από το Υπουργείο να διαθέσει και άλλα χρήματα και όχι μόνο τα χρήματα για τους μισθούς του προσωπικού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του σε άρθρα του νομοσχεδίου και σε τροπολογία για τις διοικητικές αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, καθώς και στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). «Θεωρούμε, είπε, ότι τα φάρμακα και το άλλο ιατροτεχνολογικό υλικό είναι κοινό μυστικό ότι υπερτιμολογείται από τις ιδιωτικές εταιρείες εισαγωγής τους. Θέλουμε να υπάρχει ένας φορέας δημόσιος, ο οποίος να διαχειρίζεται το φάρμακο από την παραγωγή του στην Ελλάδα μέσα από δημόσια εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού υλικού, τα οποία να διατίθενται και σε φτηνές τιμές, αλλά πάνω και κύρια να είναι ασφαλή. Αν υπάρχουν ανάγκες, να μπορεί το ίδιο να κάνει εισαγωγές, όπως επίσης να μπορεί να κάνει και εξαγωγές. Ο ΙΦΕΤ είναι ΝΠΙΔ που εισήγαγε φάρμακα που δεν μπορούσαν να έρθουν με άλλο τρόπο στην Ελλάδα, είχε εντολέα και γι' αυτό απορούμε γιατί τώρα θέλει να μπορεί να εξάγει φάρμακα τα οποία ουσιαστικά ήταν ειδική παραγγελία». Οσον αφορά τη ρύθμιση για τον ΕΟΦ, ο Χ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «κάνει ακόμη πιο αδιαφανείς τις διαδικασίες, δίνει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο, τον διοικητή του ΕΟΦ, ο οποίος θα μπορεί να διαχειρίζεται τεράστια ποσά από μόνος του και με αυτόν τον τρόπο βέβαια θα εξυπηρετούνται και οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς φαρμάκων».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αναμένεται να ισχύσουν από τον Ιούνιο του 2009 και όχι από το Γενάρη του 2010 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στήριξη απ' το ΠΑΜΕ

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΕΑΤ εξέφρασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας στη Βουλή, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του συλλόγου των εργαζομένων και παρακολούθησαν μαζί τις εργασίες. Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Η αγωνιστική δράση του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων έφερε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και στέκεται εμπόδιο να φορτωθούν ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες των οικογενειών για την αποκατάσταση και εκπαίδευση των παιδιών. Χαιρετίζουμε τον αγώνα γονιών και εργαζομένων στο ΚΕΑΤ, στον "Ερμή". Είμαστε στο πλευρό των καταρτιζόμενων της σχολής ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ, που τσάκισαν την τρομοκρατία, διατήρησαν, παρά τις αποβολές και τους εκβιασμούς, την αγωνιστική τους δυναμική. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ως αιχμή: Την πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες φαρμακερές περικοπές (2012-03-10 00:00:00.0)
Πλήγμα για τα Ταμεία και το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων (2008-08-12 00:00:00.0)
Νέες ανατιμήσεις από την ερχόμενη βδομάδα (2008-07-19 00:00:00.0)
Ευρωδικαιοσύνη... (2004-10-23 00:00:00.0)
Καταγγελία για ελλείψεις φαρμάκων (1999-06-11 00:00:00.0)
"Προσωπάρχες" της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας... (1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ