Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Πρόσχημα για «πράσινες» μπίζνες

Με το «φάρμακο» να αναζητείται στην «πράσινη» οικονομία, δηλαδή στις «πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων, συνεχίζονται οι συζητήσεις της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Πόζναν της Πολωνίας, που αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη βδομάδα με την παρουσία υπουργών και ηγετών από όλον τον κόσμο.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δέσμη προτάσεων με τίτλο «Κλίμα - Ενέργεια» που συζητήθηκε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ στην οποία πήρε μέρος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Καλογιάννης. Εκείνο που κυριαρχεί στις προτάσεις αυτές, είναι η ανάπτυξη των «πράσινων» τεχνολογιών, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα στο διεθνή ανταγωνισμό τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Το μέτρο που κυριαρχεί και πάλι στις προτάσεις της ΕΕ, προκειμένου να μειωθούν οι ρύποι που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» κατά 20% έως το 2020, είναι αυτό του «εμπορίου ρύπων», με βάση το οποίο οι ρυπογόνες επιχειρήσεις, αντί να επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, μπορούν να αγοράζουν «δικαιώματα», ώστε να βομβαρδίζουν το περιβάλλον με περισσότερους ρύπους.

Τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, όσο και στη Διάσκεψη του Πόζναν συζητείται το θέμα της αποδάσωσης, αφού αυτή ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ωστόσο, οι στόχοι που τίθενται (η ανάσχεση της απώλειας των τροπικών δασών στο μισό μέχρι το 2020) είναι ανεπαρκέστατη, καθώς αφήνει περιθώριο να καταστραφούν μέχρι το 2020 τουλάχιστον 750 εκατ. στρέμματα δασών!

Στο μεταξύ, με δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για τις Κλιματικές Αλλαγές, δηλώνει ότι «η χώρα μας είναι προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της ΕΕ». Ουσιαστικά, ρίχνει τα βάρη για τις κλιματικές αλλαγές στο λαό, ζητώντας «να αλλάξει νοοτροπία», ενώ δε βρίσκει τίποτε να πει για τη ρυπογόνα δράση των επιχειρήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ