Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Υποεκτίμησαν την περιουσία του Δημοσίου

Σε σοβαρές υποεκτιμήσεις της περιουσίας του Δημοσίου, που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστονίδα είχαν προχωρήσει τα στελέχη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, όπως προκύπτει από την έκθεσή τους των οικονομικών επιθεωρητών που κατατέθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έκταση στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής που δόθηκε στη μονή Βατοπεδίου εκτιμήθηκε από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 8,4 εκατομμύρια ευρώ και προφανώς η εμπορική του πολλαπλάσια. Σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορείας Αρναίας που επισυνάπτεται στην έκθεση, η εν λόγω έκταση προσδιορίστηκε ως άρτια και οικοδομήσιμη εκτοξεύοντας την αξία της στα 207 εκατομμύρια ευρώ. Οι οικονομικοί επιθεωρητές στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι ακόμα και ως δασική έκταση η τιμή της ήταν 33,9 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τους επιθεωρητές, υποεκτίμηση προέκυψε και στην περίπτωση του «Ολυμπιακού Ακινήτου» που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου και στη συνέχεια πουλήθηκε σε κυπριακή εταιρεία. Το ακίνητο εκτιμήθηκε στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έναντι αγοραίας αξίας 42 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι οικονομικοί επιθεωρητές αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο εάν τελικά το Δημόσιο ζημιώθηκε από τις ανταλλαγές και παραπέμπουν το θέμα στους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, η συμβολαιογράφος Α. Πελέκη - Βουλγαράκη, με επιστολή της προς την Εξεταστική Επιτροπή παραθέτει πλήρη κατάσταση με το σύνολο των χρημάτων που πήρε από τη Μονή Βατοπεδίου για τη σύνταξη των συμβολαίων και ισχυρίζεται ότι η ίδια πήρε μόνο τις νόμιμες αμοιβές από τα συμβόλαια των ανταλλαγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ