Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στην πρώτη γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΒΑΝΑ.--

Το Τιμητικό Μετάλλιο της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) προσέφεραν στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο οι ηγέτες των 14 χωρών της Οργάνωσης, σε αναγνώριση της άψογης ανθρωπιστικής συμπεριφοράς του και της χωρίς όρους συνεισφοράς του στην πρόοδο και την ευημερία της περιοχής. Από τη μεριά του ο Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την «τεράστια τιμή» που του δόθηκε με το μετάλλιο.

Ανθρώπινα δικαιώματα: Δικαιώματα για όλους

Χτες, 10 Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την έγκριση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Κούβα τονίζει πως ανανεώνει τη δέσμευσή της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην ασφάλεια και την κοινωνική βοήθεια, στην υγεία, στην τροφή, στην ένδυση, στη στέγαση και στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στην εκπαίδευση και την ειδική φροντίδα της μητρότητας και του παιδιού - που συμπεριλαμβάνονται στη Διακήρυξη - είναι μέρος των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης.

Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, για σχεδόν 50 χρόνια, αποτελεί κατάφωρη και χυδαία παραβίαση των δικαιωμάτων ενός έθνους, που στόχος του αποκλεισμού είναι να σταματήσει η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αναγκάσει το λαό της να παραδοθεί εξαιτίας της πείνας και της αρρώστιας.

Παρά αυτόν τον αποκλεισμό, η Κούβα παραμένει παράδειγμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ διατηρεί μια πολιτική συνεργασίας και αλληλεγγύης με μεγάλο αριθμό χωρών, στις οποίες προσφέρει ανιδιοτελώς τη συνεργασία της με χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, μέσω πολυάριθμων προγραμμάτων για θέματα υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, ανάμεσά τους και η «Επιχείρηση Θαύμα» που στοχεύει στη βελτίωση και την αποκατάσταση της όρασης, του προγράμματος «Ναι Μπορώ» που βοηθάει την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.

Στο μεταξύ, χτες, στην Κούβα, ξεκίνησαν οι εργασίες της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα τη «Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 60 χρόνια αργότερα», που οργανώνεται από τα δίκτυα «Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας» της Κούβας και της Βενεζουέλας και την Εθνική Κουβανική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Στη συνάντηση αναμένεται, μεταξύ άλλων, να απαιτηθεί το κλείσιμο του στρατοπέδου Γκουαντάναμο και η επιστροφή της περιοχής στην Κούβα, την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ, την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι που είχαν στόχο την Κούβα. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως τα επικίνδυνα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, η εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, το δικαίωμα στη ζωή, στην ειρήνη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ