Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η αντίδραση ενάντια στην επανεκλογή προέδρου

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΡΑΓΑ.--

Με αφορμή την απόφαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας ώστε να επιτρέπεται η επανεκλογή του προέδρου της χώρας, βγήκαν πάλι στο προσκήνιο με κοινή τους επιστολή τους γνωστοί αντικομμουνιστές, όπως οι πρώην πρόεδροι της Τσεχίας και της Πολωνίας, Βάτσλαβ Χάβελ και Λεχ Βαλέσα, με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής, Φ. ντε Κλερκ, που υποστηρίζουν πως υπάρχει έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Οι Χάβελ, Βαλέσα και ντε Κλερκ ισχυρίζονται ότι η Βενεζουέλα περιορίζει τις ελευθερίες και πως οι αντίπαλοι του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, τίθενται υπό διωγμό, ενώ ζήτησαν «εγγυήσεις για την ελεύθερη έκφραση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας».

Ο αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Κάρλος Εσκάρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Venezolana de Television», τόνισε ότι οι ενέργειες του κυβερνώντος κόμματος, με τη συλλογή υπογραφών, ώστε να αναθεωρηθεί το άρθρο του Συντάγματος ή απόφαση του Κογκρέσου που μπορεί να επιτρέψει την επανεκλογή του Προέδρου Τσάβες, είναι απολύτως νόμιμη και προβλέπεται από το υφιστάμενο αναθεωρημένο σύνταγμα του 1999. Η πρωτοβουλία του PSUV, το οποίο στηρίζουν και άλλες δυνάμεις της Πατριωτικής Συμμαχίας, που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία (όπως και το ΚΚ Βενεζουέλας, που θέτει ωστόσο και άλλα ζητήματα ώστε να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική) έχει γίνει «σημαία» του τελευταίου κύματος μαύρης προπαγάνδας εκ μέρους των εγχώριων ιδιωτικών ΜΜΕ που ανήκουν στην ολιγαρχία και αποτελούν το 97% του συνόλου των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης της Βενεζουέλας και αναμεταδίδονται από τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο μεταξύ η υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος, του σούκρε, για τις χώρες της Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA) είναι το βασικό αντικείμενο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για το δεύτερο βήμα ενεργειών μετά την απόφαση που πήραν οι ηγέτες των χωρών της ALBA - Κούβα, Βολιβία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Ονδούρα και Ντομίνικα, και του Εκουαδόρ ως παρατηρητή - στην πρόσφατη Σύνοδο ηγετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ