Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Καταγγελία σε έκθεση του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η ισραηλινή πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη φτάνει τα όρια των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», υποστηρίζει στη νέα έκθεσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα. Ο Φαλκ συμπληρώνει ότι ο ΟΗΕ οφείλει «να κάνει περισσότερα και άμεσα για να τερματιστεί η συλλογική τιμωρία που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, κατ' αρχάς, στη Λωρίδα της Γάζας».

Στην ίδια έκθεση, ο διπλωμάτης του Οργανισμού εκτιμά ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν στη διεθνή δικαιοσύνη για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ο Φαλκ, που κλείνει την έκθεσή του, με σειρά μέτρων που η ισραηλινή πλευρά καλείται να υλοποιήσει ως κριτήριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλήγει με τη μάλλον απαισιόδοξη διαπίστωση ότι «τα ίδια μέτρα έχουν επαναδιατυπωθεί από τον ΟΗΕ αλλά δεν έχει γίνει τίποτε».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, αν και διαβεβαίωνε για τις καλές προθέσεις του Ισραήλ ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμούσε, για άλλη μια φορά, ότι η έκθεση του ΟΗΕ «είναι περισσότερο αντι-ισραηλινή προπαγάνδα παρά απεικόνιση της αλήθειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ