Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στις μάχες με ποια τάξη;

Οταν μιλάμε για κίνημα, πρέπει πάντα να προσδιορίζουμε με ποιους στόχους και, κατ' επέκταση, με τι πλαίσιο πάλης και ποιες μορφές ξεσηκώνεται το κίνημα για να πετύχει τους στόχους του. Οταν μιλάμε για κόμμα, πρέπει το κόμμα να προσδιορίζει με ποια στρατηγική και για ποια εξουσία πορεύεται.

Κι επειδή τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες (ή και μαρτυρήσαμε, αν θέλετε) από αναλύσεις επί αναλύσεων περί νεολαιίστικου κινήματος, περί εξέγερσης, περί δικαίου της νεολαίας που καταγγέλλει όσους «ζούνε ψεύτικες ζωές και έχουν κατεβάσει το κεφάλι», περί «νέου», «ιδιότυπου» κινήματος της νεολαίας που ξεσπά με πράξεις βίας, πρέπει λίγο να ...ξαναθυμηθούμε την αλφαβήτα.

Νεολαιίστικο κίνημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Δεν εμφανίστηκε ούτε με το άρθρο 16, ούτε με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ούτε βέβαια, μεταλλάχτηκε με αφορμή τα παραπάνω σοβαρότατα γεγονότα. Το κίνημα έχει χώρους και τρόπους έκφρασης, δίνει μάχες, μαζικοποιείται και δυναμώνει καθημερινά στις σχολές, στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς που πολλούς τους βολεύει να ξεχνούν, έχει συλλόγους, επιτροπές αγώνα, 15μελή συμβούλια, επιτροπές νέων στα σωματεία.

Τα προβλήματα της νεολαίας σήμερα (και «χτες» το ίδιο ίσχυε) πηγάζουν από μια συγκεκριμένη πολιτική, την πολιτική της κυβέρνησης και του συνόλου των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν λύσεις διαχείρισης του συστήματος, δηλαδή λύσεις καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης της εξουσίας των αστών. Τα προβλήματα της νεολαίας όμως πηγάζουν ακριβώς από αυτή την εξουσία των αστών. Η αμορφωσιά, η μισή δουλειά - μισή ζωή, το αβέβαιο μέλλον, με μόνη βεβαιότητα την εκμετάλλευση, είναι αποτελέσματα αυτού του πολιτικού συστήματος, με αυτή την εξουσία.

Η νεολαία δεν είναι τάξη. Από μόνο του το νεολαιίστικο κίνημα δεν μπορεί να χαράξει στρατηγική για δική του εξουσία. Ενα κομμάτι της νεολαίας μπορεί να εντάσσεται στην παραγωγή, το υπόλοιπο, όμως, προσδιορίζεται από την ταξική του καταγωγή. Κάποιοι νέοι, λόγω ταξικής καταγωγής, μπορεί να έχουν πράγματι πιο εξασφαλισμένο μέλλον. Το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας όμως είτε είναι ενταγμένο ήδη στην εργατική τάξη, είτε μπαίνοντας στην παραγωγή θα ανήκει στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και το νεολαιίστικο κίνημα έχει κάθε λόγο να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

Η εξουσία των αστών που ζούμε σήμερα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί από την εξουσία της εργατικής τάξης. Και η νεολαία έχει κάθε λόγο να συμπορευτεί με την εργατική τάξη, με το κίνημά της, σ' αυτόν το δρόμο.


Γ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ γιατί το δίκιο του λαού δεν χωράει στο σύστημα της αδικίας (2017-09-19 00:00:00.0)
Πολιτικός χαμαιλέοντας σε ρόλο αναχώματος (2010-03-27 00:00:00.0)
Υποτροφίες - κοροϊδία... (2009-07-02 00:00:00.0)
Το ζήτημα της κοινής δράσης - τα Συμβούλια Νεολαίας (2006-04-09 00:00:00.0)
Κορυφαία στιγμή για το Κόμμα και την ίδια τη νεολαία (2005-10-23 00:00:00.0)
Στόχος μια οργάνωση μαζική, πρωτοπόρα στους αγώνες (1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ