Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η «γραμμή» της ντροπής

Η Ελλάδα που πνίγεται στο τέλμα της απραξίας και η Ελλάδα που εκτινάσσεται ξαφνικά και μεγαλουργεί. Με αυτές τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις παρουσιάστηκε η χώρα τον τελευταίο καιρό από πολλούς, αλλά δε νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός αποδίδει την πραγματικότητα. Η χώρα δεν έχει δύο όψεις, αλλά δύο πλευρές με μια μαύρη διαχωριστική γραμμή στη μέση. Είναι η θλιβερή γραμμή που ξεχωρίζει τους πολλούς από τους λίγους, τους πληβείους από τους πατρικίους, τους κολίγους από τους τσιφλικάδες, τους «αναβάτες» από τα «υποζύγια». Είναι η γραμμή που ξεχωρίζει τους Ελληνες σε αφέντες και δούλους, σε προνομιούχους και απόκληρους και δείχνει περίτρανα ότι το κοινωνικό καθεστώς που επικρατεί είναι άδικο και ανήθικο σε υπέρτατο βαθμό.

Μ' αυτή τη «χαρακιά», τη διαχωριστική γραμμή, στο μέσον του κορμού του γεννήθηκε τούτο το κράτος και με αυτή δυστυχώς πορεύεται μέχρι τώρα. Ο διαχωρισμός πάντοτε και παντού. Από τη μια πλευρά οι πολλοί, οι βιοπαλαιστές, τα απόπαιδα του συστήματος που μοχθούν ολημερίς και χαΐρι και προκοπή δε βλέπουν. Παραπεταμένο όλο αυτό το πλήθος στις «άχρηστες» συνοικίες, ζει συνήθως σε άθλια αυθαίρετα ή σε διαμερίσματα - κλουβιά, καταπίνει τις αναθυμιάσεις που σκορπούν γύρω του τα φουγάρα των εργοστασίων και αγωνιά μονίμως για το μεροκάματο και το σκοτεινό μέλλον του. Εργάτες και μισθοσυντήρητοι αυτοί οι παραπεταμένοι και σφυροκοπούνται συνεχώς από χίλια δυο δεινά, από την ακρίβεια, την ανεργία, το ανελέητο σφίξιμο της «ζώνης», τα βάρη της σύγκλισης και της ΟΝΕ που κουβαλούν κλπ. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης, όταν ξεσπούν, αυτούς πλήττουν χωρίς έλεος. Τα δικά τους σπιτάκια πνίγονται στις πλημμύρες, αυτοί λιποθυμούν ή χάνονται στους καύσωνες και αυτοί πληρώνουν τη μανία του Εγκέλαδου.

Κι αν φύγουμε λίγο από τις πόλεις για να συναντήσουμε και τους πληβείους της υπαίθρου τα ίδια και χειρότερα θα δούμε κι εκεί. Λίγα χωραφάκια το «έχει» κάθε φουκαρά και προσπαθεί με αυτά να τα φέρει βόλτα. Πώς όμως; Οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα κοστίζουν όλο και περισσότερο και η τιμή του προϊόντος πέφτει συνεχώς. Και η σοδειά - πέρα απ' όλα αυτά - πάντοτε στο «έλεος του Θεού». Ερχεται, λόγου χάρη, μια πλημμύρα και ρημάζει το νιόσπαρτο χωράφι ή έρχεται ένα χαλάζι και ξαπλώνει κάτω τον ώριμο καρπό.

Και σα να μη φτάνουν οι δυσκολίες, οι ατυχίες και οι αδικίες που αντιμετωπίζουν οι αδύναμες οικονομικά τάξεις έρχονται οι κυβερνώντες και ζητούν να αρπάξουν απ' αυτές και τα ελάχιστα που έχουν και θεσπίζουν νέα αισχρά «μέτρα», για να τις εξοντώσουν εντελώς.

Αυτή είναι η τραγική σχεδόν κατάσταση από τη μία πλευρά της διαχωριστικής γραμμής, ενώ από την άλλη πλευρά των ολίγων και εκλεκτών του συστήματος όλα είναι διαφορετικά. Εκεί οι συνοικίες δεν είναι «σκουπιδοτενεκέδες» αλλά καθαρές και πευκόφυτες και τα σπίτια σωστά παλατάκια. Εκεί δεν υπάρχει το εξοντωτικό κυνήγι του μεροκάματου, αλλά ο εύκολος πλουτισμός. Εκεί δεν υπάρχει η απελπισία του σήμερα και το άγχος του αύριο, αλλά βασιλεύει η ευδαιμονία του παρόντος και η βεβαιότητα ότι και το αύριο το ίδιο χαρμόσυνο θα είναι. Εκεί, τέλος, ούτε «κρίση» υπάρχει, ούτε «σύγκλιση», ούτε «αφαίμαξη», ούτε το δυσβάσταχτο φορτίο της ΟΝΕ. Εκεί με οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει ένα κέρας της Αμάλθειας που βγάζει συνέχεια πλούτη και αγαθά.

Αυτή η διαχωριστική γραμμή όμως της αδικίας και της εκμετάλλευσης δεν μπορεί να διατηρηθεί εσαεί. Οσο πιο έντονη γίνεται από τους κρατούντες, όσο πιο βαθιά, τόσο και επιτείνονται οι διεργασίες μέσα στις λαϊκές τάξεις για να ξεσηκωθούν μια μέρα και να την εξαφανίσουν. Επάνω σ' αυτή τη γραμμή θα στηθούν σίγουρα μια μέρα προμαχώνες σφοδρής πάλης από τις αδικημένες τάξεις, αφού δε θα έχουν να χάσουν πλέον τίποτε άλλο σ' αυτή τη μάχη παρά μόνο τις αλυσίδες της σκλαβιάς τους. Κι αν σήμερα μοιάζει ίσως με ουτοπία να μιλάμε για αγώνες εξαφάνισης της διαχωριστικής γραμμής, αύριο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε θα είναι καθόλου ουτοπικό.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ