Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέος Κανονισμός για το οπλισμένο σκυρόδεμα

Εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο νέος Κανονισμός για τη Μελέτη και Κατασκευή Εργων από Σκυρόδεμα, που συντάχθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Ο Κανονισμός, που φέρει τον τίτλο «Ελληνικός Κανονισμός Οπλισμένου Σκυροδέματος - ΕΚΩΣ 2000» θα ισχύει παράλληλα με τον υφιστάμενο Κανονισμό Σκυροδέματος μέχρι τις 21-12-2000, ενώ από την 1η Γενάρη 2001 θα τεθεί σε αποκλειστική εφαρμογή.

Ο ΕΚΩΣ 2000 θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «εργαλεία» των μηχανικών για την κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, καθώς περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις που βελτιώνουν και αυξάνουν την αντισεισμική ασφάλεια των κτιρίων, γεφυρών και άλλων έργων και τον προσαρμόζουν στον «Ελληνικό Κανονισμό Σκυροδέματος - ΕΑΚ 2000», που άρχισε να ισχύει από φέτος.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ των σημαντικότερων διατάξεων που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

  • Επιβάλλεται η κατασκευή αντισεισμικών τοιχωμάτων στις νέες οικοδομές, ιδιαίτερα σ' αυτές που κατασκευάζονται με πιλοτές.
  • Επιβάλλεται η χρήση σιδηρού οπλισμού με αυξημένη αντοχή σε σεισμική καταπόνηση, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του νέου Κανονισμού για το Χάλυβα Σκυροδέματος που εκδόθηκε πρόσφατα.
  • Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις ώστε να αποτρέπονται - όσο γίνεται περισσότερο - οι επικίνδυνες ρηγματώσεις στις κατασκευές.
  • Καθιερώνονται ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις τοποθέτησης του σιδηρού οπλισμού, προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή και να προστατεύονται περισσότερο τα «ευάλωτα» σημεία των κτιρίων (π.χ., στα σημεία ένωσης των δοκών με τα υποστυλώματα).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ