Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Θα έχουν την τύχη των σεισμόπληκτων

Με βάση το «δοκιμασμένο μοντέλο» της αντιμετώπισης των σεισμών θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, είπε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Τζέκη

Τη μοίρα των σεισμοπαθών της Αττικής, που έχουν νιώσει στο πετσί τους την κυβερνητική εγκατάλειψη, θα έχουν και οι πλημμυροπαθείς της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Θεσσαλίας, που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές πριν λίγες μέρες.

«Θα εφαρμοστεί και εδώ το δοκιμασμένο μοντέλο που εφαρμόστηκε στους σεισμούς», είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ενώ δεν παρέλειψε να μεταθέσει τις ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Ν. Αλευράς στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι από το 1996 έχουν δοθεί 60 δισ. δρχ. για αντιπλημμυρικά έργα αλλά δεν είναι αρκετά, αφού η χρόνια άναρχη δόμηση και οι καταπατήσεις έχουν ανεβάσει το κόστος των έργων.

Ειδικά για τη Χαλκιδική είπε ότι υπήρχε αντιπλημμυρικό έργο από το 1965 αλλά οι προδιαγραφές του δεν άντεξαν το φόρτο των νερών, που ήταν, όπως είπε, πρωτοφανής.

Οι κάτοικοι, είπε ο υφυπουργός, θα αποζημιωθούν για τα σπίτια, την οικοσκευή τους, ενώ θα δοθεί και το γνωστό επίδομα των 200.000 και θα προωθηθούν πιστώσεις για τα απαραίτητα έργα. Στο σημείο αυτό είπε ότι η ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά ανήκει κυρίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του «δοκιμασμένου μοντέλου», που εφαρμόστηκε και στους σεισμούς, ομολόγησε ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν όλες οι ζημιές γιατί δεν έχει χρήματα ο προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, είπε στην τοποθέτησή του ο Α. Τζέκης, και σημείωσε ότι το αντιπλημμυρικό έργο της Χαλκιδικής, που άρχισε το 1965, ολοκληρώθηκε μόλις το 1996! Επίσης, ανέφερε ότι η καταγραφή των χειμάρρων γίνεται τώρα, μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές, ενώ κατήγγειλε ότι το επίδομα των 200.000 είναι ελεημοσύνη και όχι ουσιαστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σε κατεστραμμένη μονάδα οι εμπειρογνώμονες προέβλεψαν αποζημίωση 10 δρχ. για κάθε κοτόπουλο που χάθηκε και 20 δρχ. για κάθε κουνέλι!

Ζήτησε την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων, ενώ κατήγγειλε την κυβερνητική τακτική να μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ