Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τους πήραν χαμπάρι

Η εταιρεία δε θα κλείσει και θα χρηματοδοτείται μέχρι να βρεθεί κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για να σωθεί. Αυτή τη «δέσμευση» του υπουργού Οικονομίας μετέφερε στους εκατοντάδες απεργούς της ΛΑΡΚΟ ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου του εργοστασίου στη Λάρυμνα και στέλεχος της ΔΑΚΕ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο συνδικαλιστής δέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι θα 'χουν δουλειά μέχρι να βρει η κυβέρνηση τον καλύτερο αγοραστή για τη ΛΑΡΚΟ και κατά συνέπεια, η συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης είναι και η τελευταία που χρειάζεται να γίνει.

****

Την «παράσταση» θριάμβου που προσπάθησαν να στήσουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, «χάλασαν» οι αντιδράσεις πολλών εργαζομένων: «Με τις απολύσεις τι θα γίνει;», «Πότε θα κανονίσουμε, τι θα κάνουμε τώρα;». Τα ερωτήματα ανάγκασαν το στέλεχος της ΔΑΚΕ να ομολογήσει ότι ο πέλεκυς νέων απολύσεων συνεχίζει να κρέμεται πάνω απ' τα κεφάλια των εργαζομένων. Με το νέο σχέδιο θα καθοριστεί πόσοι χρειάζονται στη ΛΑΡΚΟ και πόσοι θα φύγουν, εξήγησε. Χωρίς βέβαια να πει ότι το υπουργείο δεν πήρε καμιά θέση για τις 120 οικογένειες που από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι χωρίς μεροκάματο.

****

Δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουν πως παρακαλάνε για την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Την ίδια την κινητοποίηση της Τρίτης προσπάθησαν να την αποφύγουν με αναβολές, όπως είχαν κάνει και το περασμένο φθινόπωρο, επιβάλλοντας ουσιαστικά την ακύρωση της απόφασης των εργαζομένων για τρεις απεργίες. Ελα όμως που οι εργάτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. «Κάποιοι ήταν στην πύλη και αντέδρασαν στις απολύσεις απ' την πρώτη στιγμή και κάποιοι δεν έκαναν τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά κάποιος από το μόνιμο προσωπικό στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αναφερόμενος στην άμεση αγωνιστική αντίδραση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Η πείρα που συστηματικά συσσωρεύουν οι εργαζόμενοι μαρτυρά την ανάγκη ακόμα πιο μαζικά, αποφασιστικά, να οργανώσουν την πάλη τους, εγκαταλείποντας όλους όσοι ανησυχούν για το πώς η πολιτική, που ευθύνεται για την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, θα μείνει στο απυρόβλητο...


Α.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ