Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στη μέγκενη κυβέρνησης - ΕΕ - ιδιωτών

Οι ίδιοι που συνεργάστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης των δομών, ανταλλάσσουν τώρα καταγγελίες για τους υπαίτιους της υποχρηματοδότησης

«Μπαλάκι» κάνουν τις ευθύνες τους για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις ιδιωτικές δομές αποασυλοποίησης η κυβέρνηση και οι εργοδότες των δομών, συγκεκριμένα το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς».

Τις προηγούμενες μέρες εξελίχθηκε ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και το Δίκτυο με αφορμή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην οποία σημειώνεται ότι η υποχρηματοδότηση των δομών αποασυλοποίησης απειλεί την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Ακολούθησε νέο «επεισόδιο» στη διαμάχη χτες. Το Δίκτυο πραγματοποίησε «Εκτακτη Εθνική Διαβούλευση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δομές. Ακολούθησε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι, χτες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αναστολή για την ενδιάμεση πληρωμή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι την πλήρη διευθέτηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα, σε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να εξευρεθεί άμεσα μία λύση, αναφέρει το υπουργείο. Και αναφερόμενο στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνει: «Οποιεσδήποτε μη τεκμηριωμένες και μη πιστοποιημένες και από το υπουργείο Υγείας αιτιάσεις, δε θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών».

Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Υγείας και οι εργοδότες των δομών συνεργάστηκαν στην ιδιωτικοποίηση των δομών αποασυλοποίησης που, για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων και εργαζομένων, θα έπρεπε να λειτουργούν στα πλαίσια ενός δημόσιου ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Και τώρα εγκαλούν ο ένας τον άλλον για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, που πλήττει τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες και σε συνθήκες εντατικοποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές! (2024-07-12 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστοι παραμένουν ασθενείς και εργαζόμενοι (2011-09-08 00:00:00.0)
Κολοκυθιά της εμπορευματοποίησης (2009-02-03 00:00:00.0)
Συνυπεύθυνοι (2007-02-21 00:00:00.0)
Στο αδιέξοδο της εμπορευματοποίησης (2005-11-12 00:00:00.0)
Υποχρηματοδότηση και παράδοση στους ιδιώτες (2003-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ