Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με γρήγορους ρυθμούς στην άρση του καμποτάζ και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Με ταχύτατους ρυθμούς υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κυβέρνηση συνολικά και εφοπλιστές, προχωρούν στην υλοποίηση των καταστροφικών τους σχεδίων για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα και την άρση του Καμποτάζ. Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών της χώρας. Τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ουσιαστικά χτες κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο ΥΕΝ Χρ. Παπουτσής, προχωρούν παρά τις αντιδράσεις των ναυτεργατών, των υπαλλήλων των λιμανιών, των νησιωτών και συνολικά του λαού της χώρας!

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβρη. Στο αίτημα ναυτιλιακού συντάκτη να σχολιάσει ο υπουργός την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για απεργιακές κινητοποιήσεις, απάντησε προκλητικά ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της: «... οι θέσεις όλων είναι γνωστές, τώρα είναι η ώρα των πολιτικών κομμάτων. Τώρα ήρθε η ώρα της Βουλής των Ελλήνων. Οι εκπρόσωποι του λαού θα εκφραστούν και οι εκπρόσωποι του λαού νομοθετούν».

Δε σταμάτησε όμως εκεί και σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη δήλωσε ότι αίτημα των νησιών και του λαού είναι η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Γι' αυτό το λόγο επιταχύνουν τις διαδικασίες. «Δεν αλλάξαμε την πορεία, τόνισε. Ετσι και αλλιώς η πορεία ήταν δεδομένη. Η πορεία της απελευθέρωσης είναι δεδομένη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών της χώρας, καθώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Λιμενικών Ταμείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα, όπως είπε, γίνεται επεξεργασία των κριτηρίων με βάση τα οποία θα οριστούν οι λιμένες εθνικής σημασίας, οι οποίοι θα γίνουν ανώνυμες εταιρίες. Ανακοίνωσε την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την αποκέντρωση του κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την άδειες σκοπιμότητας που δόθηκαν σε εταιρίες με χρόνο υλοποίησης 18 έως 24 μήνες και αν θα σταματήσουν να ισχύουν στην περίπτωση άρσης του καμποτάζ το 2002, ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι αυτό θα το προβλέψει η νομοθεσία. Σ' ερώτηση για τα «Σούπερ Πούμα», ο υπουργός επικαλέστηκε δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των κυβερνητών. Εριξε όμως «το μπαλάκι» λέγοντας ότι στις επανειλημμένες αιτήσεις τις οποίες έκανε το ΥΕΝ για τη χρήση των ελικοπτέρων, ποτέ δεν είχε συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς η απάντηση ήταν πάντοτε το «γρηγορότερο δυνατόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ