Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο δοσίλογος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι και το κοσμικό σιιτικό του κόμμα, υπό την επωνυμία, «Κράτος Δικαίου», είναι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο μεγάλος νικητής των περιφερειακών «εκλογών» που διενεργήθηκαν το περασμένο Σάββατο, προς ...χαρά και των κατοχικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σερβικό δικαστήριο επέβαλε χτες στην πρόεδρο του λεγόμενου «Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου» Νατάσα Κάντιτς (είχε υποστηρίξει τη ΝΑΤΟική επέμβαση του '99 και χρηματοδοτείται κατά καιρούς από μεγιστάνες όπως Τζορτζ Σόρος) πρόστιμο 200.000 δηναρίων (2.700 δολάρια). Κρίθηκε πως συκοφάντησε με δόλο τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη Τόμισλαβ Νίκολιτς κατηγορώντας τον ψευδώς πως συμμετείχε σε φόνους Κροατών από Σέρβους παραστρατιωτικούς το 1991.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ελεύθερο αφέθηκε χτες από τους «πειρατές» της Σομαλίας το ουκρανικό εμπορικό σκάφος «ΜV Faina», που μετέφερε, μεταξύ άλλων, 33 ρωσικά άρματα μάχης και πυρομαχικά. Χρειάστηκαν περίπου 4,5 μήνες ομηρίας και λύτρα 3,2 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ό,τι πληροφορία διαρρέουν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δέσμευση να καταβάλει 10,6 εκατομμύρια στερλίνες (12,1 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει την εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 20 Αυγούστου, ανέλαβε χτες η Βρετανία, προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική παρέμβασή της στην περιοχή.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αλλη μια μονομερής απελευθέρωση αιχμάλωτου των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) έγινε χτες, απομονώνοντας και άλλο την αντιδραστική κυβέρνηση του Α. Ουρίμπε, που δε θέλει ειρήνη στη χώρα. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή απ' την επαρχία Μέτα Σιγιφρέντο Λόπες.

ΚΙΤΟ.-- Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας κατέθεσε επισήμως χτες στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο ο νυν πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Σημειώνεται ότι οι εκλογές για όλα τα επίπεδα της νομοθετικής εξουσίας είναι προγραμματισμένες για τις 26 Απρίλη και εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Συντάγματος που εγκρίθηκε πριν από λίγο καιρό σε δημοψήφισμα.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ψηφίστηκε χτες ομόφωνα απ' τη βουλή της Ζιμπάμπουε η συνταγματική τροποποίηση που ανοίγει πλέον και επίσημα το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα στο κόμμα ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε και το «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» του Μόργκαν Τσβανγκιράι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ