Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Τοξικολογικού εργαστηρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών, Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τις ελλείψεις στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που επιβάλλει η ΕΕ, στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων και του λαού της χώρας. Ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής, με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, αντιμετωπίζει μια σειρά από ελλείψεις και προβλήματα.

Ειδικότερα στο Νομό Θεσσαλονίκης, σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το καθεστώς κράτησης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι αν και προβλέπεται δεν είναι δυνατό να υποβάλλονται σε όλες τις εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας τους.

Ολες οι υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αδυνατούν να διενεργήσουν τοξικολογικές εξετάσεις, με προφανή κίνδυνο δικαστικές υποθέσεις με τοξικομανείς να τινάζονται στον αέρα και πολλοί εξ αυτών να καταλήγουν στις φυλακές, αφού δε διαθέτουν βεβαίωση ότι είναι εξαρτημένοι.

Οι υπεύθυνοι από το εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ, με ευθύνη των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τα οποία δεν καλύπτουν τα έξοδα για τα αναλώσιμα των εξετάσεων και ευρύτερα για τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Μέχρι το τέλος του 2008, τα δείγματα στέλνονταν στο αντίστοιχο Τοξικολογικό εργαστήριο της Αθήνας αλλά και από εκεί πρόσφατα δηλώθηκε αδυναμία διενέργειας εξετάσεων λόγω φόρτου.

Από τα νοσοκομεία του Νομού Θεσσαλονίκης κανένα δεν έχει υποδομή για τέτοια εξέταση, ούτε όμως η ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι στα καταστήματα των αστυνομικών υπηρεσιών άρχισαν να συσσωρεύονται ποσότητες δειγμάτων σωματικών υγρών (αίματος και ούρων) από εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι και εξειδικευμένοι ψυκτικοί θάλαμοι για τη συντήρησή τους και ως εκ τούτου φυλάσσονται σε κοινά ψυγεία, η χωρητικότητα των οποίων εξαντλείται.

Θεωρώντας την παραπάνω κατάσταση ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των ανθρώπων που κρατούνται, καθώς επίσης και ότι καταστρατηγούνται βασικά υπερασπιστικά τους δικαιώματα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του Τοξικολογικού εργαστηρίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την επίλυση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ