Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μην καταργηθεί το τέλος παρεπιδημούντων

Με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ
«Διαφωνούμε με τη λογική και την πρακτική της κυβέρνησης, που στο όνομα της κρίσης σταματάει το τέλος παρεπιδημούντων και κόβει έτσι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα σεβαστό ποσό, το οποίο θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός να το διεκδικήσουν για ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, για τοπικά έργα».

Τα παραπάνω σημείωσε - μεταξύ άλλων - η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά από συνάντηση που είχε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων.

Οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Πολύ περισσότερο διαφωνούμε, γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό - 4,5 ή και παραπάνω δισεκατομμύρια ευρώ - που χρωστάνε διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι όπου αυτά επίσης αποδίδονται σε ένα πολύ μικρότερο μέρος. Επομένως, η λύση δεν είναι να πληρώνει ο λαός για άλλη μια φορά την κρίση, καθώς - αν θέλετε - την κρίση τη θεωρούμε ως πρόσχημα, με την εξής έννοια: Οταν τα χρήματα που χρειαζόταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και που τα χρώσταγε η κυβέρνηση ακόμα κι από φόρους που είχε εισπράξει, δεν τα έδινε σε περίοδο όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν υψηλοί, προβλέπουμε πολύ μεγάλο μαχαίρι. Κι από αυτή την άποψη δε θα συμφωνήσουμε και στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου που θα γίνει στη Βουλή», συμπλήρωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Παπαρήγα που μας δέχτηκε σήμερα κατόπιν αιτήματός μας να την ενημερώσουμε για την κατάργηση ουσιαστικά του τέλους παρεπιδημούντων», δήλωσε ο Βασίλης Κορομάτζος, γγ της ΚΕΔΚΕ. «Θέλουμε να την ευχαριστήσουμε επίσης και για τις θέσεις που παίρνει το κόμμα της σε αυτό το ζήτημα και με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση θέλουμε να δηλώσουμε ότι η αφαίμαξη πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αφανισμό. Ελπίζουμε αυτό να είναι το τελευταίο και ελπίζουμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος στην κυβέρνηση και στα κόμματα να διορθώσουν μια σοβαρή αδικία που γίνεται σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατέληξε.

«Διέξοδος» κόντρα στον ΣΕΒ και την εργοδοσία

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται τελευταία και στη χώρα μας για τον κίνδυνο των απολύσεων η Αλ. Παπαρήγα είπε για τη στάση των εργαζομένων απέναντι σε αυτό το κλίμα που καλλιεργείται: «Οι εργαζόμενοι είναι ευκαιρία να κατανοήσουν αυτό που εμείς πάρα πολλά χρόνια λέμε: Οτι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές εργοδότες, αλλά χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να ζήσει. Κατανοώντας αυτό, τότε μπορούν όλοι μαζί κι όχι ένας ένας μόνος του ή ένας κλάδος μόνος του, να παλέψουν κατά των απολύσεων, να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υπέρ των ανέργων και κυρίως να προχωρήσουν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, το δρόμο της αντεπίθεσης.

Αυτό που πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τόσο στην Ευρώπη όσον αφορά τα πανευρωπαϊκά συνδικάτα, όσο και στην Ελλάδα, τα τριτοβάθμια όργανα κι ένας σημαντικός αριθμός ομοσπονδιών έχουν αποφασίσει να συμπράξουν με την εργοδοσία - κι αυτό το δείχνει η κοινή δράση ΣΕΒ και ΓΣΕΕ να συμπράξουν με την εργοδοσία στο όνομα του εξής: Ολοι μαζί να βρούμε τη διέξοδο. Δεν πρόκειται αυτό να οδηγήσει σε διέξοδο, διότι διέξοδος υπάρχει μόνο κόντρα στην εργοδοσία και τον ΣΕΒ κι όχι σε συνεννόηση μαζί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ