Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Νέα συμφωνία με παραμονή των ρωσικών δυνάμεων

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ, της Μολδαβίας, Β. Βορόνιν, και της Υπερδνειστερίας, Ι. Σμιρνόφ, υπέγραψαν την Τετάρτη στη Μόσχα νέα συμφωνία, που αφορά τη διευθέτηση της κρίσης της Υπερδνειστερίας, η οποία από το 1992 έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της.

Στο σχετικό ντοκουμέντο, οι τρεις Πρόεδροι επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συνέχιση των συνομιλιών για την οριστική επίλυση του προβλήματος στη βάση των 5+2, που σημαίνει στη διένεξη των 2 πλευρών (Μολδαβίας - Υπερδνειστερίας) άλλες 5 δυνάμεις μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο. Συγκεκριμένα, η Ρωσία και η Ουκρανία συμμετέχουν ως «εγγυητές» της ειρήνης, ο ΟΑΣΕ ως «διαμεσολαβητής» και οι ΗΠΑ με την ΕΕ ως «παρατηρητές».

Επίσης, στο ντοκουμέντο εκφράζεται η «ικανοποίηση» των πλευρών για το ότι «στη διάρκεια πολλών ετών διατηρείται η ειρήνη στο Δνείστερο».

Συμφωνήθηκε οι 3 χώρες να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες, μέσω των ομάδων των εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία «κλίματος εμπιστοσύνης» στον κοινωνικο-οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Σημειώνεται ο «σταθεροποιητικός ρόλος» των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτει η Ρωσία στην Υπερδνειστερία και οι οποίες θα «μετασχηματιστούν» και θα τεθούν υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, εφόσον υπογραφεί η σχετική συμφωνία οριστικής διευθέτησης του προβλήματος.

Η νέα αυτή συμφωνία, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία, έρχεται να επιβεβαιώσει τον πολιτικό - στρατιωτικό ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή και στη συγκεκριμένη διένεξη, κάτι που δεν έμεινε απαρατήρητο από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ετσι, στις παραμονές της συνάντησης, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Μολδαβία, Κάλμαν Μίζεϊ, και ο Αμερικανός πρέσβης στο Κισινιόφ, Ασίφ Τσόντρι, εξέφρασαν την «ανησυχία» τους, μήπως και η «ειρηνευτική φόρμουλα» των 5+2 γίνει των 2+1, δηλαδή μόνον της Ρωσίας, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Στις «ανησυχίες» απάντησε ο Σ. Λαβρόφ, που ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ «να μη δουλεύουν με κακή προδιάθεση και να μη βλέπουν στα πάντα κάποιο γεωπολιτικό παιχνίδι. Είμαστε απολύτως μακριά από κάτι τέτοιο», δήλωσε καθησυχαστικά ο Λαβρόφ. Ομως, τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Μόσχα και οι δημόσιες ευχαριστίες της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας προς τη Ρωσία για τη «συμβολή» της στην «ειρήνη», κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές μπορούν να είναι για ΗΠΑ - ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ