Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Καλπάζει η ανεργία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι άνεργοι στη Βρετανία ξεπέρασαν το «ψυχολογικό όριο» των δύο εκατομμυρίων, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 138.400 το Φλεβάρη, και αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο στο εξεταζόμενο διάστημα, από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1971. Παράλληλα, πρόκειται για τη 13η διαδοχική μηνιαία άνοδο του μεγέθους, η οποία ξεπέρασε τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ο ακριβής αριθμός των ανέργων έχει φτάσει στα 2,03 εκατ. για το τρίμηνο που έληξε το Γενάρη, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλη του 1997, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5%, ενισχυμένο κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2009, σε 6,5% από 7,5%, καθώς εκτιμά ότι το Πεκίνο δε θα καταφέρει να «δραπετεύσει» από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας και το 2010.

Ο αμερικανικός όμιλος βαρέων μηχανημάτων «Caterpillar», ανακοίνωσε άλλες 2.454 απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την πρωτοχρονιά και μετά έχει αναγγελθεί από τον όμιλο ότι θα γίνουν σταδιακά, εντός και εκτός των ΗΠΑ, 25.000 απολύσεις σε όλα τα τμήματά του.

Τέλος, στις ΗΠΑ συνεχώς ενισχύεται ο σάλος όσον αφορά τα «μπόνους» σε στελέχη της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG, όπου πλέον ελέγχεται κατά 79% το αμερικανικό κράτος. Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζητούν ήδη την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών εξαιτίας του χειρισμού της υπόθεσης και ειδικά υπό το φως των αποκαλύψεων ότι το γνώριζε και μετά από δύο ημέρες ειδοποίησε το Λευκό Οίκο. Παράλληλα, νομικά «παραθυράκια» φέρονται να αναζητούν οι «Morgan Stanley» και «Citigroup» προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν «μπόνους» στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδοι της Ρωσίας, εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, περιγράφουν αρκετά δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ. Ετσι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως ο κυριότερος κλάδος της πολεμικής βιομηχανίας, αυτός της κατασκευής πολεμικών αεροπλάνων, παρακμάζει και προβλέπονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Οπως γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «newsru» ένα ακόμη «σκάνδαλο» ωριμάζει κι αφορά τις προθεσμίες κατασκευής του καταδιωκτικού αεροπλάνου πέμπτης γενιάς, που για άλλη μια φορά θα μετατεθούν στο μέλλον. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην αεροπορική πολεμική βιομηχανία. Μέσα στο Μάρτη, σ' αυτόν τον κλάδο, εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών, θα χάσουν τη δουλειά τους πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι. Τα σχέδια αυτά, όπως και το πάγωμα των μισθών έχουν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών στον κλάδο και σε αρκετές επιχειρήσεις έγιναν εργατικές κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και πικετοφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ