Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
Επίθεση «φιλίας» ενόψει εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με το βλέμμα στις επικείμενες τοπικές εκλογές, και πρόφαση τις πιέσεις της ΕΕ προς την Τουρκία να δείξει πιο «διαλλακτικό πρόσωπο», έστω και τυπικά προς τις μειονότητες που ζουν στη χώρα, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα μεταφραστεί το Κοράνι στην κουρδική γλώσσα, με στόχο την «ενίσχυση - δήθεν - των δικαιωμάτων των Κούρδων» και πραγματική επιδίωξη την ενίσχυση των κυβερνητικών υποψηφίων στις εκλογές.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Τουρκία όπου η κουρδική κοινότητα αριθμεί περί τα 14 εκατομμύρια, εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Την ίδια στιγμή ο Ιρακινός Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα κουρδικά κόμματα του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ευρώπης θα απευθύνουν από κοινού έκκληση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα εναντίον της Τουρκίας, έκκληση που θα διατυπωθεί στη διάρκεια συνεδρίου τους που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, πιθανόν στο Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Εν τω μεταξύ «αγκάθι» αποτελεί για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, η έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του «νομοσχεδίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων». Ο τουρκικός Τύπος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε πριν την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς το «αποτέλεσμα της πίεσης του αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ».

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ως ένα «σημαντικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο», σημειώνοντας ότι «η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και αυτή των ΗΠΑ συμπίπτουν πλήρως», λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και το Ιράν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ