Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
Υπέρ της παραπομπής Παυλίδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Υπέρ της παραπομπής στη δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη τάχθηκαν χτες τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ) ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές της ΝΔ τάχθηκαν κατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου αιτιολογώντας τη στάση της είπε ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και από τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τη λειτουργία της Επιτροπής έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη για το αδίκημα «της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση». Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται να διερευνηθούν περαιτέρω και άλλες πλευρές της «υπόθεσης Παυλίδη» για πιθανή διάπραξη και άλλων αδικημάτων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το παραπεμπτικό του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης ελέγχεται για «ηθική αυτουργία σε εκβίαση» που έκανε στενός του συνεργάτης σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση στη διαδικασία των διαγωνισμών για τα δρομολόγια των λεγόμενων άγονων γραμμών.

Παράλληλα η Β. Νικολαΐδου, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στην Επιτροπή ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου που λυμαίνεται τις ακτοπλοϊκές γραμμές και είναι αυτή που δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη παρόμοιων σκανδάλων.

Οι βουλευτές της ΝΔ, που αποτελούν την πλειοψηφία της Επιτροπής (επτά στους δεκατρείς), εκτίμησαν ότι από τις εργασίες της Επιτροπής δεν προέκυψαν στοιχεία για την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη για το «αδίκημα της ηθικής αυτουργίας». Ωστόσο υπήρχαν και βουλευτές της ΝΔ - όπως ο Μ. Τζίμας - που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τη στάση του πρώην υπουργού, αφού σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε στην Επιτροπή ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπουργός που να κουνά το δάκτυλο στη Βουλή και να λέει ότι τον πετάμε σαν το σακί στη θάλασσα (παραπομπή στην ομιλία του Αρ. Παυλίδη στη συζήτηση για την σύσταση της Προανακριτικής).

Από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές του εκτίμησαν ότι στοιχειοθετείται η κατηγορία σε βάρος του Αρ. Παυλίδη και έθεσαν ζήτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και με άλλα αδικήματα, θέμα που θα εξετάσει η Προανακριτική Επιτροπή σε συνεδρίασή της την ερχόμενη Δευτέρα. Υπέρ της παραπομπής τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, όπως και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, αν και εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για την καταδίκη του πρώην υπουργού.

Στην Προανακριτική Επιτροπή έφτασαν χτες και στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη και του εφοπλιστή Φ. Μανούση. Στάλθηκαν για εξέταση στην Τράπεζα της Ελλάδας και αναμένονται τα αποτελέσματα μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Προανακριτική πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της τη Δευτέρα 27 Απρίλη. Πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να συζητήσει το πόρισμα και να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία. Για την παραπομπή απαιτούνται 151 ψήφοι με μυστική ψηφοφορία, στην οποία δεν έχει δικαίωμα να λάβει μέρος ο Αρ. Παυλίδης και έτσι η ΝΔ θα διαθέτει 150 ψήφους, ενώ συνολικά η αντιπολίτευση 148 ψήφους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο ανεξάρτητος πρώην βουλευτής της ΝΔ Π. Τατούλης.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται να ανακοινωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και οι δύο νέες δικογραφίες για τον Αρ. Παυλίδη που αφορούν διαγωνισμούς στις λεγόμενες άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου και όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει για τις υποθέσεις αυτές νέα Προανακριτική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ