Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Μειώσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας

Την πρακτική που κάτω από τις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης έρχεται να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η νέα μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου σε 1% από 1,25% έρχεται να τονώσει τις ροές κεφαλαίων μεταξύ τραπεζών και γενικότερα στη χρηματαγορά και έρχεται να διευκολύνει και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Η εξέλιξη δε συνδέεται άμεσα με τα επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια για την πλειονότητα των υπερδανεισμένων νοικοκυριών. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες θα διευρύνουν παραπέρα το επιτοκιακό περιθώριο, διασφαλίζοντας έτσι την κερδοφορία τους.

Το γεγονός ότι η ευρωτράπεζα δεν στέκεται αρωγός μόνον στο τραπεζικό κεφάλαιο αλλά και στις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας προκύπτει και από τα «μη συμβατικά μέτρα» που συνόδευσαν το χτεσινό «κόψιμο επιτοκίων». Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να αγοράσουν ομόλογα μεγάλων εταιρειών, συνολικής αξίας ύψους 60 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν με... ζεστό χρήμα τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

  • Η Εθνική Τράπεζα έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ύψος των δανειοδοτήσεών της στο α' τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με αυτά το συνολικό υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ με τις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων να διαμορφώνονται σε 870 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ