Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Υποπτες κινήσεις σε καταθετικούς λογαριασμούς

Εμφανίζουν πελάτες που έχουν λογαριασμούς καταθέσεων ως κατόχους Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Τουλάχιστον περίεργες είναι ορισμένες κινήσεις των τραπεζών που αφορούν σε κινήσεις καταθετικών λογαριασμών πελατών τους, σε βαθμό που να δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ή ακόμη και υποψίες για το τι μπορεί να κρύβουν και πού αποβλέπουν.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Ρ», η Εθνική Τράπεζα στέλνει σε πελάτες που έχουν λογαριασμούς καταθέσεων Ταμιευτηρίου «ενημερωτικό σημείωμα», στο οποίο εμφανίζει την κατάθεση ως μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων (της «Δήλος» που διαχειρίζεται ο ίδιος τραπεζικός όμιλος).

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση πελάτης της Τράπεζας απευθύνθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο 24ωρης εξυπηρέτησης της Εθνικής, στο 181818, απ' όπου η αρμόδια υπάλληλος, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή περιστροφή, απάντησε ότι «η Τράπεζα στέλνει τέτοια σημειώματα σε όλους τους πελάτες της».

Οταν εξηγήθηκε ότι δεν έχει δοθεί καμιά απολύτως εντολή για την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ότι ίδιος έχει ανοίξει μόνο λογαριασμό Ταμιευτηρίου, η απάντηση ήταν ότι «τέτοια σημειώματα στέλνουμε σε όλους τους πελάτες που μπορεί να είχαν στο παρελθόν λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων».

Οταν και πάλι επέμεινε ότι δε γίνονται κατανοητές αυτές οι εξηγήσεις, του απαντήθηκε «αγνοήστε εντελώς το χαρτί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και «ρωτήστε στο υποκατάστημα που έχετε το λογαριασμό».

Πάντως, είναι αλήθεια ότι ενώ ο καταθέτης πήρε ένα τέτοιο «ενημερωτικό σημείωμα» για Αμοιβαία Κεφάλαια που δεν έχει, ο ίδιος δεν έχει διαπιστώσει (άλλες) περίεργες κινήσεις με το λογαριασμό του. Ούτε πριν ούτε και μετά την παραλαβή του ενημερωτικού σημειώματος που του απέστειλε η τράπεζα. Αλλωστε, παρά το γεγονός ότι η κατάθεσή του εμφανίζεται δεσμευμένη σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο, μπορεί και πραγματοποιεί κανονικά δοσοληψίες - αναλήψεις ή καταθέσεις - όπως συνήθως γίνεται σε κινήσεις που αφορούν καταθετικούς λογαριασμούς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι έχουν περιέλθει στις πληροφορίες μας ότι αυτήν την ύποπτη πρακτική ακολουθούν και άλλες τράπεζες που - στα χαρτιά - εμφανίζουν καταθετικούς λογαριασμούς επίσης ως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων είτε με είτε και χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών τους.

Ο «Ρ» επιχείρησε χτες να πάρει κάποια εξήγηση, που όμως δε δόθηκε ούτε από την Εθνική Τράπεζα, αλλά ούτε και από το αρμόδιο τμήμα εποπτείας των εμπορικών τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδας. Και οι δυο δεν είχαν «ακούσει» κάτι σχετικό με το ζήτημα ή έτσι ισχυρίστηκαν. Και οι δυο ζήτησαν τα στοιχεία του πελάτη προκειμένου να το εξετάσουν. Μάλιστα, η αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδας μας πληροφόρησε ότι για να κινηθεί θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη καταγγελία από τον ίδιο τον καταθέτη.

Ισως και να μην υπήρχε τίποτα το περίεργο στις παραπάνω απαντήσεις. Και λέμε «ίσως», γιατί αυτό για το οποίο τίποτα δεν ήξεραν, ήταν σε απόλυτη γνώση των απλών υπαλλήλων στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, που - επαναλαμβάνουμε - χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έσπευσε να καθησυχάσει με τη φράση: «Αγνοήστε το».

Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εμείς που θα απαντήσουμε στο «γιατί» αυτών των πρακτικών. Ισως και να έχουν να κάνουν με το «ανακάτεμα» και τον τρόπο εμφάνισης των ισολογισμών τους ίσως και με οτιδήποτε άλλο.

Θα περιμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις των αρμοδίων. Και - εννοείται - θα επανέλθουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ