Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Χαμηλός» πληθωρισμός με υψηλές ανατιμήσεις

Οι σημαντικές ανατιμήσεις σε δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης «σβήνονται» από τη μείωση των τιμών σε καύσιμα - αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα ο επίσημος πληθωρισμός να «δείχνει» 1%

Ο επίσημος πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, αλλά ακόμα και η Στατιστική Υπηρεσία δεν μπορεί να κρύψει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για τον επίσημο Δείκτη Τιμών τον Απρίλη στη χώρα.

Η ...παραδοξολογία αυτή είναι απόλυτα εξηγήσιμη, αφού στην αγορά πράγματι έχουν πέσει οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα ΙΧ αυτοκίνητα, ωστόσο την ίδια στιγμή έχουμε σωρεία ανατιμήσεων σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης. Ετσι, η νέα κάμψη του επίσημου πληθωρισμού οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων του, καθώς και στη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων, μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 50% τους φόρους αγοράς, προκειμένου να βοηθήσει τους εμπόρους - και κατ' επέκταση τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες - να ξεσκαρτάρουν το μεγάλο στοκ που είχε συσσωρευτεί. Αποδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία βεβαίως φρόντισε να ενισχύσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μείωση της φορολογίας στα ΙΧ, την ίδια στιγμή όμως αδιαφορεί πλήρως για τις ανατιμήσεις που γίνονται ακόμα και αυτές τις μέρες στην αγορά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής, από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ο τιμάριθμος ωφελήθηκε σε ετήσια βάση 1,94 εκατοστά της μονάδας. Αλλά τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών το μήνα Απρίλη δεν τις διαμορφώνουν ούτε οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς διανύουμε την εαρινή περίοδο, ούτε και οι τιμές στην αγορά αυτοκινήτων, όπου και παρατηρήθηκε το σκανδαλώδες, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των φόρων, να σπεύδουν οι πλούσιοι να αγοράσουν πολυτελή τζιπ. Αντίθετα, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά εμπορεύματα και υπηρεσίες, που επηρεάζουν άμεσα το λαϊκό εισόδημα, κινήθηκαν ανοδικά. Ετσι, από τον προηγούμενο μέχρι και τον φετινό Απρίλη, σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις τιμών:

  • Αστικές συγκοινωνίες 28,7%
  • Τέλη κυκλοφορίας - διόδια 18,6%
  • Ρύζι 11,1%
  • Ζυμαρικά 3,7%
  • Λαχανικά 8,2%
  • Φρούτα 6,8%
  • Ψάρια νωπά 6,5%
  • Οσπρια 5,9%
  • Τσιγάρα 5,7%
  • Υδρευση - αποχέτευση 8,3%
  • Ηλεκτρικό ρεύμα 6,5%
  • Επισκευή και συντήρηση κατοικίας 5,2%
  • Οικιακές υπηρεσίες 6,9%
  • Ιατρικές - οδοντιατρικές - παραϊατρικές υπηρεσίες 4%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη 3,9%.

Το γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες ανατιμήσεις επικαλύφθηκαν από τις μειώσεις των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης (-36,4%), τα καύσιμα αυτοκινήτου (-16,2%) και τα αυτοκίνητα ( - 7,8%) δε λέει τίποτα απολύτως για τα λαϊκά νοικοκυριά. Απλά δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα, την οποία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνώντες για να συνεχίσουν τις προκλητικές δηλώσεις και εκτιμήσεις τους για τα δήθεν θετικά αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Το ακόμα χειρότερο για τους εργαζόμενους και το ...οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι πάντες τώρα μιλούν για κρίση στην ελληνική οικονομία, η λαϊκή κατανάλωση κατρακυλά, αλλά οι τιμές σε βασικά εμπορεύματα και υπηρεσίες όχι μόνο δε σημειώνουν κάμψη αλλά αντίθετα αυξάνονται. Η τάση αυτή απλώς επιβεβαιώνει τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης κεφαλαίων και μονοπώλησης όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι μονοπωλιακοί όμιλοι, παρά την εκδήλωση της κρίσης και την πτώση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, έχουν ακόμα περιθώρια, προκειμένου να προστατέψουν τα υψηλά επίπεδα της κερδοφορίας τους.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τον Απρίλη ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη κατά 2,7%. Τέλος, σε μέσα επίπεδα, το δωδεκάμηνο Μάη 2008-Απρίλη 2009 ο επίσημος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ