Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Μπράουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με νύχια και με δόντια κρατιέται στον πρωθυπουργικό θώκο ο Γκόρντον Μπράουν, παρά το γεγονός ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υπουργοί και βουλευτές του τον σπρώχνουν με τη βία έξω από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η οδυνηρή ήττα που διαφαίνεται ότι υπέστη το Εργατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές σε 34 επαρχίες και δήμους και προφανώς και στις ευρωεκλογές (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή), αν και αναμενόμενη, είναι η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ο Μπράουν, σπεύδοντας να προλάβει, ανακοίνωνε από νωρίς ότι προχωρά σε ανασχηματισμό και ότι το απόγευμα θα έκανε δηλώσεις. Λίγο πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού όμως ο υπουργός Μεταφορών Τζεφ Χουν ανακοίνωσε την παραίτησή του. Εννοείται ότι ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος περίμενε 10 χρόνια και 2 μήνες ώστε να γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλερ, δήλωσε, για άλλη μία φορά, ότι δεν παραιτείται και ότι είναι αποφασισμένος να ηγηθεί της χώρας σε αυτή την αρνητική οικονομικά συγκυρία... Παράλληλα, ανακοίνωσε ευρύτατο ανασχηματισμό σε μία προσπάθεια να ανακατέψει την τράπουλα.

Βέβαια, ο ίδιος μπορεί να δηλώνει ότι δεν παραιτείται, αλλά τα μέλη και τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος καθώς φαίνεται είναι αποφασισμένοι να «τον παραιτήσουν». Ετσι χτες μόνο παραιτήθηκαν 3 υπουργοί ανεβάζοντας το σύνολο σε 7. Χτες, εκτός του Τζεφ Χουν, υπέβαλαν την παραίτησή τους ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χάτον και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Τζέιμς Παρνέλ, που κάλεσε μάλιστα τον Μπράουν να παραιτηθεί «για το καλό του κόμματος». Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ και Τοπικών Κοινοτήτων, Χέιζελ Μπλίαρς, της υφυπουργού Παιδιών, Μπέβερλι Χιουζ και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τομ Γουότσον. Επίσης χτες μετά την παρουσίαση του ανασχηματισμού, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται η υφυπουργός Στέγασης, Μάργκαρετ Μπέκετ και ο υφυπουργός Απασχόλησης, Τόνι Μακ Νάλτι.

Επίσης έχουν παραιτηθεί και 17 βουλευτές. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μερίδα του βρετανικού Τύπου μάλλον θα στεφθεί με επιτυχία το «πραξικόπημα» βουλευτών, δηλαδή η υπογραφή κειμένου με το οποίο ζητούν την παραίτηση Μπράουν για το «καλό» του κόμματος. Μέχρι χτες οι υπογραφές φέρεται ότι είχαν ξεπεράσει τις 50, ενώ, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, απαιτούνται 72 βουλευτές - 20% της κοινοβουλευτικής του δύναμης - προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ