Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόκληση εντυπώσεων και αοριστολογίες

Ομπάμα - Μέρκελ συνεταίροι και ανταγωνιστές στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα
Ομπάμα - Μέρκελ συνεταίροι και ανταγωνιστές στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα
ΔΡΕΣΔΗ.--

Η περιοδεία του Αμερικανού προέδρου, η οποία σχεδιάστηκε ώστε να «βρίθει συμβόλων», συνεχίστηκε χτες από γερμανικού εδάφους καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τη Δρέσδη, πόλη που σημειωτέον ισοπεδώθηκε από τα βρετανικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά στη λήξη του Β? Παγκόσμιου Πολέμου...

Ο πρόεδρος Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και δράττοντας την ευκαιρία κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να κάνει «τη δική του επίσκεψη»...

Πάντως, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «σοβαρό διάλογο» με το Ιράν αφού «πρέπει να αποφύγουμε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή». Στη συνάντηση που είχε με την Μέρκελ σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ατζέντα των συνομιλιών ήταν πλήρης: Γκουαντάναμο, Μεσανατολικό, Ιράκ και Αφγανιστάν, Ρωσία, διεθνής οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος.

Για το Γκουαντάναμο, ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση εκ μέρους της Γερμανίας να δεχθεί κρατούμενους όταν και εφόσον το κολαστήριο κλείσει. Από την πλευρά της η Μέρκελ όσον αφορά το Ιράν και το Παλαιστινιακό, εξέφρασε μεν την πρόθεση να στηρίξει τις προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά χωρίς να διευκρινίσει το πώς... Χαρακτηριστικό της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών ήταν η «αοριστολογία» όπως επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ γεγονός που κατά τους αναλυτές επιβεβαιώνει την «ψύχρανση» μεταξύ των δύο ηγεσιών που ξεκίνησε με τις εκδηλωμένες ανοικτά αντιθέσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Μετά τη Γερμανία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στη Νορμανδία για εορτασμούς της 65ης επετείου από την «απόβαση των συμμάχων». Μία επέτειος που τεχνηέντως υπερπροβάλλεται τα τελευταία χρόνια σε μία σαφή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας.

  • Ο Καναδάς απάντησε αρνητικά στην αίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δεχθεί 17 Ουιγούρους, μουσουλμάνους από τη δυτική Κίνα, οι οποίοι κρατούνται στη φυλακή του Γκουαντάναμο και φυσικά κατά την Ουάσιγκτον θεωρούνται «τρομοκράτες» αν και έχουν κριθεί από τα δικαστήρια των ΗΠΑ και του Πενταγώνου αθώοι, ενώ η κράτησή τους έχει επιδικασθεί ως παράνομη. Αρνητικός στο αίτημα των ΗΠΑ όσον αφορά τους Ουιγούρους εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ σε δηλώσεις του προς το DerSpiegel.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ