Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Αρχή της ψηφοφορίας

ΧΑΓΗ.--

Ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, ενώ χτες καλούνταν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία και την Τσεχία. Το Σάββατο συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στην Τσεχία, ενώ ξεκινά στην Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία και την Κυριακή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χτες, ωστόσο, παρά την απαγόρευση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε όλα τα κράτη - μέλη το βράδυ της Κυριακής, η Ολλανδία έδωσε με συγκεκριμένο τρόπο και σκοπιμότητα τα αποτελέσματα, αναφέροντας αρχικά πως αποτελούν «έξιτ πολς» και στη συνέχεια ως προσωρινά αποτελέσματα. Με βάση αυτά, πρώτο κόμμα με 19,9% αναδεικνύεται το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερ (ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη για υποκίνηση μίσους εξαιτίας ταινίας του που εξισώνει το Ισλάμ με τη βία και το φασισμό) καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17%, και το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 40%.

Πάντως, η Ολλανδία είχε δώσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2004 πριν της ώρας τους, χωρίς ωστόσο να δεχθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ