Σάββατο 6 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Διεργασίες πριν τη συνάντηση κορυφής του BRIC

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ, συναντήθηκε με τους γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των χωρών που εντάσσονται στο BRIC, δηλαδή στην άτυπη ένωση, που έχουν συνάψει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, που παρουσιάζονται ως οι νέες ανερχόμενες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις.

Ο Ντ. Μεντβέτνεφ σημείωσε πως οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών για πρώτη φορά θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τα βασικά παγκόσμια προβλήματα. «Υπολογίζουμε πως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα ζητήματα της ασφάλειας στον κόσμο, όπως εννοούνται με την παραδοσιακή έννοια αυτού του όρου, καθώς και τα ζητήματα της οικονομικής, ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων. Στην ουσία, η σημερινή παγκόσμια κατάσταση σε αυτό ακριβώς μας οδηγεί, επειδή στην παρούσα στιγμή υπάρχουν πολλές δυσκολίες στις οικονομίες μας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα», οι χώρες του BRIC πρέπει να γίνουν η «ατμομηχανή» των ανασχηματισμών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Βασικές αρχές της συντονισμένης πολιτικής σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να καθοριστούν στη συνάντηση κορυφής του BRIC, που θα γίνει στα μέσα Ιούνη στην πόλη Εκατερινμπούργκ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, στο Εκατερινμπούργκ μπορεί να εξεταστούν και τα ζητήματα μεταρρύθμισης τέτοιων οργανισμών όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα κλπ. Ακόμα ένα θέμα για συζήτηση είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων στα πλαίσια του ΠΟΕ. Επίσης, Κίνα, Βραζιλία και Ινδία αναμένεται να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα συμφέροντα των χωρών του BRIC συμπίπτουν σε πολλές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα διαφέρουν από τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ετσι, για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα ήδη είχαν θέσει το θέμα για την αύξηση των μεριδίων τους στο ΔΝΤ (τώρα το μερίδιο της Ρωσίας είναι 2,7%, ενώ της Κίνας 3,7%). Και οι δυο χώρες τάχτηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, με την αύξηση των εθνικών νομισμάτων που χρησιμοποιούνται για διεθνείς συναλλαγές.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα, που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση των 4 ηγετών, είναι το μέλλον της BRIC και συγκεκριμένα αν αυτή θα μείνει ένα άτυπο φόρουμ ή θα εξελιχθεί σε μια πιο «δομημένη» οργάνωση.

Οι χώρες του BRIC, που επιδιώκουν να είναι αυτές οι πρώτες που θα βγούνε από τον κύκλο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους. Ετσι η Ρωσία όλο και με μεγαλύτερη ανησυχία αντιμετωπίζει την κινεζική οικονομική διείσδυση στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο μπορούν οι 4 χώρες να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, αφού στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τόσο της Βραζιλίας, όσο της Κίνας και της Ινδίας, ιδιαίτερο ρόλο κατέχουν οι ΗΠΑ.

Η συνάντηση στο Εκατερινμπούργκ αναμένεται να ρίξει κάποιο φως στις διαθέσεις των 4 χωρών, γύρω από την εμβάθυνση ή όχι της συνεργασίας τους.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνει η «μάχη» ενόψει G-20 (2010-11-10 00:00:00.0)
Υπό αμφισβήτηση το δολάριο (2009-07-12 00:00:00.0)
Τρεις σημαντικές δράσεις (2009-06-21 00:00:00.0)
Σκληρή σύγκρουση σε πολλά μέτωπα με τις ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (2009-05-17 00:00:00.0)
Με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας (2008-11-27 00:00:00.0)
Πάλη για νέες παγκόσμιες ισορροπίες (2008-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ