Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το κέντρο της Αθήνας και οι μετανάστες

Ενα θέμα που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι η κατάσταση που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλα αστικά κέντρα και στο κτίριο του παλιού Εφετείου. Αυτή είναι μία από τις πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος για το οποίο ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Δεν μπορεί, όμως, να μη λάβει υπόψη του και τις ευθύνες που υπάρχουν και τα οικονομικά παιχνίδια που κρύβονται πίσω απ' αυτή την ιστορία. Δεν μπορεί κανείς να μην υποψιαστεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλουν να υποβαθμιστεί το κέντρο για να πουληθεί, μετά, σε τιμή ευκαιρίας σε επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην περιοχή. Υπάρχουν, άλλωστε, προηγούμενα παραδείγματα. Οι περιοχές Γκάζι και Ψυρρή είναι οι πιο χαρακτηριστικές που, αφού πρώτα διώχτηκαν οι μικροί επαγγελματίες, στη συνέχεια το κεφάλαιο επένδυσε μεγάλα «πακέτα» για να αναπτύξει εκεί κερδοφόρες επιχειρήσεις με κέντρα διασκέδασης, μπαρ κλπ.

Το ΚΚΕ έχει προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να αναλάβει ο Δήμος της Αθήνας τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που ανήκουν ή εποπτεύονται από το Δημόσιο και να τα μετατρέψει σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας. Είναι ενάντια στη λογική των στρατοπέδων συγκέντρωσης που προωθούνται. Για το ΚΚΕ αναβάθμιση μιας περιοχής δεν είναι εμπορική εκμετάλλευσή της, αλλά το να μπορούν οι κάτοικοί της, μετανάστες και Ελληνες, να ζουν με αξιοπρέπεια, με μισθό που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς ανασφάλεια για το μεροκάματο και τις συντάξεις τους, με πλήρη δικαιώματα στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, με δωρεάν χώρους πρασίνου και υποδομές αναψυχής.


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ