Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΣΣΗΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέκλεισαν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης προχώρησαν από χθες τα μεσάνυχτα κάτοικοι και φορείς του δήμου Ασσήρου Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την πλημμελή λειτουργία του ΧΥΤΑ και την εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων. Παράλληλα, αντιδρούν στο ενδεχόμενο εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην ίδια περιοχή.

Οπως καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι, ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις του 2008, παραμένουν στα χαρτιά όλες οι υποσχέσεις για την εκτέλεση των έργων που έπρεπε να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ετσι, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό. Δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση για κατασκευή κόμβου επί της Εγνατίας Οδού για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ ώστε να μην διέρχονται τα απορριμματοφόρα μέσα από την Ασσηρο. Δεν προχώρησε η δέσμευση για σταδιακή αντικατάσταση των απορριμματοφόρων με κοντέινερς.

Στο μεταξύ, η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού έχει ως αποτέλεσμα, να εντοπίζονται ουσίες, όπως το αρσενικό, στις δεξαμενές που συγκεντρώνονται τα υγρά απόβλητα του ΧΥΤΑ. Ηδη, κατατέθηκε μήνυση στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες των κατοίκων, δήλωσε προκλητικά ότι «είναι παρωδία το γεγονός ότι βρέθηκαν σύριγγες στα κοντέινερς, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε στα σκουπίδια είναι αυστηροί. Μπορεί και οι ίδιοι να πέταξαν τις σύριγγες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ