Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν από τη Δευτέρα τις κινητοποιήσεις τους, καταλήψεις και διαδηλώσεις, σε περισσότερες από 70 πόλεις, ζητώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ως αντίδοτο στις σαρωτικές αλλαγές που εισήχθησαν με τις αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις της Μπολόνια.

Στο πρόγραμμα της συμμαχίας «Κινητοποίηση για την Παιδεία 2009» διοργανώνεται η «πρώτη παγγερμανική εβδομάδα κινητοποιήσεων», περιλαμβάνονται καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποχές από τα μαθήματα και φυσικά διαδηλώσεις. Βασικό και κύριο αίτημα η πραγματικά δωρεάν Παιδεία. Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν σε πολλά από τα συνολικά 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, οι φοιτητές καταβάλλουν ήδη δίδακτρα 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι κάθε κρατίδιο είναι ανεξάρτητο από την κεντρική κυβέρνηση στο Βερολίνο όσον αφορά ζητήματα Παιδείας. Γι' αυτό και σε αρκετά κρατίδια στην Ανατολική Γερμανία οι σπουδές είναι ακόμα δωρεάν.

Οι μαθητές και οι φοιτητές τονίζουν ότι εκτός της Δωρεάν Παιδείας για όλους, το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα θέτει επίσης: Μικρότερες τάξεις και περισσότερους εκπαιδευτικούς, εκδημοκρατισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, εγκατάλειψη του συστήματος των τριών επιπέδων και οριστικό τερματισμό της επιρροής της οικονομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ