Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΑΚ ΔΕΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«Να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης»

Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο 4 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας για την ανάδειξη των αιρετών στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) . Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, στη διακήρυξή της για τις εκλογές, τονίζει επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης της παράταξης, που «θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και στους νέους αντεργατικούς, αντικοινωνικοασφαλιστικούς σχεδιασμούς».

Για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΥΣ), η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι «αυτά τα συμβούλια είναι όργανα διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής στα ζητήματα των υπηρεσιακών μας μεταβολών. Στηρίζονται σε μια αδιαφανή λειτουργία και σε απαράδεκτες διαδικασίες (απόρρητες οι συνεδριάσεις τους, μη ανακλητοί οι αιρετοί εκπρόσωποί μας και χωρίς την υποχρέωση να λογοδοτούν στον κλάδο)».

Απέναντι σ' αυτά, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απαντά: «Εμείς, σε όποια μέχρι σήμερα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχει εκλεγεί αιρετός από την παράταξή μας, έχουμε κάνει πράξη αυτό που από την πρώτη μας συμμετοχή σε εκλογές των αιρετών δηλώσαμε: Οτι, δηλαδή, ο αιρετός της παράταξής μας θα απειθαρχεί σε όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία λειτουργίας των ΥΣ. Μ' αυτήν την έννοια, ο αιρετός μπορεί να φρενάρει την κυβερνητική ασυδοσία και, παράλληλα, να είναι ένα δυναμικό "αυτί" και "μάτι" του κλάδου μας. Εχοντας πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης, παλεύουμε για την ανατροπή της, σε συνδυασμό με την ανατροπή της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τη σημασία των εκλογών, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει πως η υπερψήφιση των συνδυασμών της «θα στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και στους νέους αντεργατικούς, αντικοινωνικοασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, θα ανοίξει ελπιδοφόρες προοπτικές στη συγκρότηση του Μετώπου Παιδείας, μέσα στο αναγκαίο σήμερα γενικότερο Μέτωπο των εργαζομένων, ενάντια στη νέα Ιερά Συμμαχία κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απεργάζεται το σύγχρονο εργασιακό, κοινωνικοασφαλιστικό και εκπαιδευτικό Μεσαίωνα».

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, «με την υπερψήφιση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ο κάθε συνάδελφος έμπρακτα παραμερίζει τον κοινωνικοεταιρικό συνδικαλισμό των διαβόητων "κοινωνικών διαλόγων" της απάτης και της ενσωμάτωσης των εργαζομένων στον αντιλαϊκό δρόμο της ΟΝΕ, που εκφράζουν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Πρωτοβουλία».

Στόχοι πάλης

Στην προοπτική των γενικότερων αλλαγών, που αντιστοιχούν με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, του σχολείου, της Παιδείας και με βασικό στόχο το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ άμεσα παλεύει και διεκδικεί Υπηρεσιακά Συμβούλια με:

  • Σύνδεση των αιρετών με το συνδικαλιστικό κίνημα, από το οποίο θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν.
  • Ανάκληση των αιρετών, όταν δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους.
  • Κατάργηση του απορρήτου στα ΥΣ, που εμποδίζει την πληροφόρηση των εργαζομένων σε όλα τα θέματα που τους αφορούν.
  • Θεσμοθέτηση του τρίτου αιρετού σε 7μελή ΥΣ με 3 αιρετούς σ' αυτά, έτσι ώστε να εκφράζονται περισσότερες δυνάμεις και κύρια για να μπει φραγμός στη συναλλαγή και το ρουσφέτι.
  • Μοριοποίηση των αποσπάσεων και όλων των υπηρεσιακών μεταβολών, πάταξη της αυθαιρεσίας και ρουσφετολογίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ