Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ομαλοποίηση εξωτερικών σχέσεων με «συνοπτικές» διαδικασίες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μετά από οκτώ χρόνια απομόνωσης και πολυποίκιλων εμποδίων, που έθεταν κατά καιρούς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επανεντάσσεται στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε χτες αποδεκτή την αίτηση του Βελιγραδίου για επιστροφή στα όργανα και τους θεσμούς του Οργανισμού. Μέσα στο ίδιο 24ωρο, η Γερμανία προχώρησε σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ενώ η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βελιγράδι, για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στους κόλπους του Οργανισμού.

Η αίτηση επανένταξης του Βελιγραδίου στα όργανα και τους θεσμούς του ΟΗΕ έγινε δεκτή σε χρόνο ρεκόρ, δίχως την καθιερωμένη διαδικασία ψηφοφορίας και ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η τυπική έγκριση της αίτησης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωρες αργότερα, οι σχέσεις Βερολίνου - Βελιγραδίου αποκαταστάθηκαν, με την ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οι γερμανογιουγκοσλαβικές σχέσεις είχαν διακοπεί από το Μάρτη του '99, εξαιτίας των φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η απόφαση για την αποκατάσταση των σχέσεων Βερολίνου -Βελιγραδίου πάρθηκε στη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης του γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζαν, πάντως, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ... Το μόνον που παραμένει εκκρεμές είναι ζητήματα, όπως το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του Γερμανού πρεσβευτή στο Βελιγράδι και η αποστολή νέου Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή στο Βερολίνο.

Οι χτεσινές εξελίξεις αποκατάστασης των σχέσεων του Βελιγραδίου με διεθνείς οργανισμούς ή με μεμονωμένες χώρες δε σταματούν εδώ. Η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ (και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας), Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, δήλωσε χτες πως θα μεταβεί στο Βελιγράδι τη Δευτέρα για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα την ένταξη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στον Οργανισμό. Η Βάλντερ άφησε να εννοηθεί πως, εάν οι συγκεκριμένες συνομιλίες καρποφορήσουν, τότε, η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να εισέλθει στον ΟΑΣΕ «ακόμη και κατά την υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού», που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 27 του μήνα στη Βιέννη.

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας

Πραγματοποιήθηκε χθες η - κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς - κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, απ' όπου όμως δεν έγιναν γνωστά παρά ελάχιστα... Οπως, για παράδειγμα, πως σ' αυτήν τη σύσκεψη μετείχαν μόνον ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στρατηγός Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συνεδρίασης αφορούσαν αποκλειστικά μία σειρά αιτημάτων του Μαυροβουνίου για αλλαγές στη διοίκηση του ομοσπονδιακού στρατού, μεταξύ αυτών, η απομάκρυνση του αρχηγού του ΓΕΣ, Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς και της διοίκησης του Δεύτερου Τμήματος Στρατού, η διάλυση του Εβδομου Τάγματος Στρατού και η αντικατάσταση των διοικητών των ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ομοσπονδίας που εδρεύουν στο Μαυροβούνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παρέμβαση Σολάνα για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... (2002-09-07 00:00:00.0)
Η αποπομπή του στρατηγού Πάβκοβιτς προκαλεί αναταράξεις... (2002-06-26 00:00:00.0)
Φόβοι Κοστούνιτσα για «ανεξέλεγκτη βία» στο Πρέσεβο... (2001-02-01 00:00:00.0)
Κινήσεις εκτόνωσης ή διασκέδασης των εντυπώσεων; (2000-10-10 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια και προσπάθειες ελέγχου της εξουσίας (2000-10-10 00:00:00.0)
Το Βελιγράδι απαντά στις κατηγορίες των ιμπεριαλιστών (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ