Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΙΝΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
Η πολιτεία θα... ασχοληθεί μετά την κατεδάφιση;

Τον «κώδωνα κινδύνου» για την εξαφάνιση των θερινών σινεμά, κρούει για μια ακόμη φορά η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων (ΠΕΕΘΚ). Αφορμή έδωσε ο Νόμος «Περί Εμπορικών Μισθώσεων» που λήγει στις 31/12/2000, ανάβοντας έτσι το «πράσινο» φως στην εξαφάνισή τους.

«Τα θερινά σινεμά θα εξαφανιστούν», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΕΘΚ «και στις θέσεις τους θα ανεγερθούν πολυώροφα τσιμεντένια κτίρια (γκαράζ, σούπερ μάρκετ) και τα θερινά σινεμά θα μείνουν μόνο στην ιστορία». Πέρυσι, μετά από κινητοποιήσεις, δόθηκε από τα αρμόδια υπουργεία, παράταση του Νόμου «Περί Εμπορικών Μισθώσεων», για μία σεζόν. Ομως, με τη λήξη της παράτασης στις 31/12/2000, «οι οικοπεδούχοι ετοιμάζονται να κάνουν αγωγές εξώσεων στους επαγγελματίες κινηματογραφιστές, στην καρδιά του χειμώνα, και έχουν έτοιμες τις μπουλντόζες, να σαρώσουν τα θερινά σινεμά».

Η ΠΕΕΘΚ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία «παράταση του Νόμου «Περί Εμπορικών Μισθώσεων» τουλάχιστον για μια πενταετία, και στο χρονικό αυτό διάστημα, τα υπουργεία Ανάπτυξης, ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους δήμους, να βρουν τρόπο πώς θα σωθούν για πάντα τα θερινά σινεμά».

«Ο θερινός κινηματογράφος», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι ένα όνειρο, δικαίωμα στο όνειρο αυτό έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Μη σβήνετε το όνειρο που λέγεται "Θερινός κινηματογράφος"!. Είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Είναι μια ιστορία 90 χρόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ