Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πού είσαι Μεγάλε Θοδόση...

Για όσους δεν έτυχε, μέσα από τα ιστορικά κείμενα, να γνωρίσουν κάτι σχετικό με τον Μέγα Θεοδόσιο, σημειώνω το εξής:

Υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 319 μέχρι το 395 μ.Χ. Γιος του στρατηγού Θεοδοσίου. Βαφτίστηκε χριστιανός στη Θεσσαλονίκη από τον επίσκοπο Αχόλιο το 380 μ.Χ. και αναδείχτηκε από την αρχή υπέρμαχος της Ορθοδοξίας. Στις δραστηριότητές του, θρησκευτικές και πολιτικές, εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση, το 394 μ.Χ. των παρακμασμένων πια Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με την απαγόρευση των θριαμβευτικών τελετών των ειδωλολατρών και το κλείσιμο των ναών τους.

Και στο προκείμενο.

Ζώντας από μικρό παιδί μέσα στο χώρο του αθλητισμού (τον οποίο και «υπηρέτησα» σε όλες του σχεδόν τις βαθμίδες - μικρός και ασήμαντος αθλητής μέχρι και πρωταθλητής, γυμναστής και προπονητής) και προβληματιζόμενος άλλοτε «επιδερμικά» και άλλοτε «αρκετά βαθιά» για τις «αιτίες» που κάθε τόσο προκαλούν τις πολυποίκιλες «εκτροπές» του, ήρθε και η προβολή από το τηλεοπτικό κανάλι της ΕΤ-2 (στις 12, 19 και 26/10/2000) του σουηδικού ντοκιμαντέρ, σχετικά με τα όσα γίνονται μέσα και έξω από τα «ειδικά κέντρα περίθαλψης, κατασκευής και εκμετάλλευσης παγκόσμιων πρωταθλητών» (έστω και με το αζημίωτο, από τη μεριά των εκμεταλλευομένων...) που μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες/ επιχειρήσεις (κύρια, εμπορίας αθλητικών ειδών και φαρμάκων) έχουν κιόλας οργανώσει με προοπτική την ανά τον κόσμο εξάπλωσή τους!..

Και βέβαια, τα όσα είδαν τα μάτια μου και άκουσαν τα αυτιά μου, μαζί με όλα τα παρόμοια ή περίπου παρόμοια που από προηγούμενη εμπειρία είχα, μου ξεχείλισαν το ποτήρι της πίκρας και με εγέμισαν αγανάκτηση, για την κατάντια του σύγχρονου αθλητισμού!..

Μια αγανάκτηση τόση μεγάλη, για όσα συμβαίνουν στο όνομα ενός δήθεν Ωραίου, Μεγάλου και Αληθινού (όπως τον φαντάστηκε ο ποιητής...), που άλλο δε μου μένει από του να την εκφράσω δημόσια λέγοντας:

Πού είσαι Μεγάλε Θοδόση, να κάνεις ό,τι έκανες και το 394 μ.Χ..!

Δηλαδή, να αποκεφαλίσει, το «τέρας» του σύγχρονου αθλητισμού, καταργώντας για μια ακόμα φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!..

Μια και αυτοί από καιρό, αντί να υπηρετούν τον «άνθρωπο» και στις τρεις του διαστάσεις (σώμα, ψυχή και πνεύμα...) έχουν καταστεί ο κορυφαίος εκφραστής του ανθρωποφάγου «παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού»...

Κάτι για το οποίο ασφαλώς θα τρίζουν τα κόκαλα όσων πρωτοστάτησαν στην αναβίωσή τους, το 1896, και είχαν όραμα τον «στεφανίτη αγώνα»!..


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ