Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Προεκλογικές «διαφοροποιήσεις»

ΤΟΚΙΟ.--

Ετοιμο για «σύγκρουση» με τις ΗΠΑ «σε στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα» δηλώνει το «Δημοκρατικό Κόμμα» της ιαπωνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ απομένουν λίγες βδομάδες μέχρι τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 30ής Αυγούστου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει. «Η Ιαπωνία πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη και δυναμική» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Κατσούγια Οκάντα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πολιτική Τόκιου και Ουάσιγκτον, ανεξάρτητα από την αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ. Ετσι ο Οκάντα πρότεινε «αναθεώρηση» του καθεστώτος των αμερικάνικων βάσεων στην Ιαπωνία. Δίχως ωστόσο να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ασάσι Σιμπούν» φέρουν το «Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας» να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 39%. Δεύτερο με ποσοστό 22% έρχεται το (επί περίπου 57 χρόνια κυβερνών) κόμμα των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών».

Ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας και τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο επιζητεί το νεοϊδρυθέν αντιδραστικό «Κόμμα της Χαράς» (HRP) που τίθεται υπέρ μίας πιο σκληρής πολιτικής του Τόκιου έναντι της ΛΔ Κορέας.

Στις 30 του μήνα οι Ιάπωνες ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα μέλη της 480μελούς Κάτω Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ