Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «ΦΑΤΑΧ»
Διακηρύξεις για αντίσταση

ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Με τη διακήρυξη ότι οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ειρήνη με το Ισραήλ αλλά διατηρούν το δικαίωμα της «αντίστασης στο πλαίσιο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» όταν αυτό είναι απαραίτητο, ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο - μετά από 20 χρόνια - της «Φατάχ» με την ομιλία του Παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Στο τριήμερο Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης συμμετέχουν πάνω από 2.000 αντιπρόσωποι καθώς και ξένοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», που ουσιαστικά κόμισε τα γνωστά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σε περίπου 400 αντιπροσώπους για το Συνέδριο που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύτηκε η μετάβασή τους στη Βηθλεέμ από τη «Χαμάς», καθώς έθεσε ως προϋπόθεση την απελευθέρωση των υποστηρικτών της που κρατούνται στη Δ. Οχθη, ωστόσο το Ισραήλ επέτρεψε να μεταβούν στο Συνέδριο περίπου 500 αντιπρόσωποι που ζουν στο εξωτερικό.

Στο συνέδριο αναμένεται να συζητηθεί μια νέα πλατφόρμα με στόχο την αναζωογόνηση της δημοτικότητας της «Φατάχ», η οποία δέχθηκε συντριπτικό χτύπημα το 2006 με τη νίκη της «Χαμάς» στις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια τη διάσπαση των Παλαιστινιακών Εδαφών με τη «Χαμάς» να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της Γάζας και τη «Φατάχ» της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του νέου πολιτικού προγράμματος της «Φατάχ» ζητούνται νέες μορφές αντίστασης, όπως η πολιτική ανυπακοή κατά της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και του ισραηλινού τείχους στη Δυτική Οχθη, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο «ένοπλης πάλης» εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ αποτύχουν.

Πάντως, ο Αμπάς σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ «έστω και αν υπάρχει μια μικρή αχτίδα ελπίδας», και στρεφόμενος κατά της «Χαμάς» υπογράμμισε ότι ούτε εκείνη ούτε κανένα άλλο κίνημα δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους ποια αντίσταση θα ακολουθήσουν οι Παλαιστίνιοι. Ο ίδιος σημείωσε πως «δε θα σταθούμε ανήμποροι μπροστά στις ισραηλινές εισβολές», ενώ παράλληλα αναγνώρισε πως η οργάνωσή του διέπραξε λάθη που της στοίχισαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και απήθυνε κάλεσμα για «μια νέα αρχή».

Από τη μεριά του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, υποστήριξε πως το κύριο δεν είναι τι θα ειπωθεί στο Συνέδριο αλλά μετά απ' αυτό. «Θα δούμε τι θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ηγεσία», τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόσφατη εκδίωξη παλαιστίνιων οικογενειών από τα σπίτια τους, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε την πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ «βαθύτατα λυπηρή» και πως δε συνάδει «με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Παρόμοια στάση κράτησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση που άσκησε κριτική στο Ισραήλ και εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για την «παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο» εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ