Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Σε «αυξημένη ετοιμότητα» τα ρωσικά στρατεύματα

ΜΟΣΧΑ.--

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει θέσει η Ρωσία τα στρατεύματά της στη Νότια Οσετία (ανεξαρτητοποιημένη από τη Γεωργία) εξαιτίας των πρόσφατων συνοριακών προκλήσεων στις οποίες προχωρά η Γεωργία μπροστά στην πρώτη επέτειο του ρωσο-γεωργιανού πολέμου του Αυγούστου, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

Χτες, το υπουργείο Επικοινωνίας της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε πως το χωριό Οτρέφ (που ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε επιθέσεις πέρσι τον Αύγουστο), που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Τσχίνβαλι, δέχθηκε πυρά από γεωργιανές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Ομως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι γεωργιανό χωριό δέχθηκε τρεις βομβίδες από τη Νότια Οσετία, χωρίς να υπάρξουν όμως τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ν. Οσετίας, Εντουάρντ Κοκόιτι, απέπεμψε χτες, «για λόγους υγείας», τον πρωθυπουργό της χώρας, Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ, πρώην υπεύθυνο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος είχε διοριστεί στο αξίωμά του μετά από απαίτηση της Μόσχας, ενώ επίσης ανέστειλε τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι το σχηματισμό νέου Υπουργικού Συμβουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ο ρωσικός στρατός θα προβεί σε «προληπτικές» ασκήσεις ασφαλείας στη Ν. Οσετία, κάτι που διέψευσε χτες η Ρωσία.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, δήλωσε πως «σε αυτή την εκρηκτική περιοχή, η εξέλιξη των γεγονότων μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη», προσθέτοντας ότι «έχουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε τη βία ενάντια στους μικρούς λαούς. Θα συγκρατήσουμε με αποφασιστικότητα τις εκδικητικές τάσεις της πολιτικής της Τιφλίδας».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, επιχειρώντας να αποκρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς υποστήριξε πως θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αποφύγει μια καινούρια σύρραξη, τονίζοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», που τις κάλεσε να στείλουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ