Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Συνεχίζεται το άγριο κυνηγητό

Eurokinissi

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μαζική επιχείρηση διωγμού που έχουν εξαπολύσει οι κατασταλτικοί μηχανισμοί σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Μετά τη Χίο και τη Σάμο, σειρά είχαν η Σύμη και η Λέρος, από όπου δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης ή «επαναπροωθήθηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες στις χώρες προέλευσης. Χαρακτηριστικό αυτών των μεταγωγών είναι ότι γίνονται προς... άγνωστη κατεύθυνση. Οι αρχές σιωπούν όταν ερωτώνται για τον τόπο προορισμού των εξαθλιωμένων που ζητούν καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα. Αυτό συμβαίνει διότι οδηγούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου διώχνονται άρον άρον από την Ελλάδα.

Εκτός από τα νησιά συνεχίζονται οι επιχειρήσεις - «σκούπα» και στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, την περασμένη βδομάδα 320 άτομα συνελήφθησαν για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών. Πρόκειται για εξαθλιωμένους ανθρώπους που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ τους έχει καταδικάσει να ζουν χωρίς χαρτιά κάτω από άθλιες συνθήκες και να εργάζονται ανασφάλιστοι και με χαμηλά μεροκάματα για να πληρώσουν το νοίκι στις τρώγλες όπου κατοικούν.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (όπως χαρακτηρίζει το αναγκαστικό φευγιό χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να γλυτώσουν από την πείνα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους) είναι η «αύξηση των απελάσεων» και η αντιμετώπιση των εξαθλιωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να τους δοθεί το μήνυμα πως θα «έχουν μεγαλύτερο χρόνο κράτησης». Ετσι, κατά την κυβέρνηση, θα αποτραπούν από την επιλογή να έχουν την Ελλάδα ως χώρα προορισμού ή διέλευσης.

Ναυλώνει πλοίο και έχει έτοιμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Παράλληλα, είναι αποφασισμένη για «την απάλειψη» των... προβλημάτων που προκαλούνται, κατά την κυβέρνηση, από την παρουσία αλλοδαπών χωρίς χαρτιά στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Γι' αυτό θα ναυλώσει πλοίο για τη μεταφορά των λεγόμενων μη νόμιμων μεταναστών από αυτές τις περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγούνται σε χώρους κράτησης και από εκεί οι περισσότεροι θα διώχνονται από εκεί που ήρθαν. Τον περασμένο Μάη ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος είχε δηλώσει ότι «πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια για να οργανώσουμε τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών με κοινοτικούς πόρους. Είναι μια ευκαιρία ιδίως από τα ταμεία που οργανώνονται τώρα στην ΕΕ να δημιουργήσουμε τέτοια κέντρα και με κοινοτική ενίσχυση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, αναμένεται να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο τις επόμενες μέρες η σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν σχετικές εγκαταστάσεις σε Ασπρόπυργο και Πέπλο Εβρου. Τα τρία κέντρα θα χωρούν 2.500 άτομα.

Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας έχουν γεμίσει τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής. Ετσι, αρκετοί μετανάστες οδηγούνται σε κρατητήρια της περιφέρειας, όπου κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε ορισμένα από αυτά οι κρατούμενοι είναι άρρωστοι από φυματίωση ή ψώρα και οι αστυνομικοί τους πετάνε από απόσταση τη φαρμακευτική αγωγή. Στο κέντρο κράτησης της Σάμου κρατούνται 600 αλλοδαποί, ενώ χωρά 285. Στο αντίστοιχο της Λέσβου κρατούνται 760 αλλοδαποί αντί για 350.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ