Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Η Θέση του ΚΚΕ για τα Δάση

Associated Press

Το ΚΚΕ κρίνει ότι το δασικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Δεν μπορεί να προστατευθούν και να διαχειρισθούν αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες τα δασικά οικοσυστήματα, το φυσικό περιβάλλον με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς.

Η εμπορευματοποίηση της γης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την κατάσταση, κερδοφορεί σε βάρος των Δασικών Οικοσυστημάτων και των αγοραστών. Εμφανίζεται με τη μορφή οικοδομικών συνεταιρισμών, με την ιδιότητα μεγάλων επενδυτών, με μορφή ανώνυμων εταιρειών και αξιοποιώντας τη δασική νομοθεσία, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση τη δασική γη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων προς ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, συντελώντας στην απερήμωση της χώρας, στον κατακερματισμό της δασικής γης, στην ένταση της εμπορίας της γης, στην παραπέρα είσοδο ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο εκμεταλλεύεται τη γη σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, του Φυσικού Περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διατήρηση της υπάρχουσας αντιδασικής, αντιδραστικής δασικής νομοθεσίας, συνέβαλλε σημαντικά στην παραπέρα καταστροφή και μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των Δασικών Οικοσυστημάτων. Ετσι:

Ο Ν. 998/1979 της ΝΔ (αποχαρακτηρισμός 25 εκατομ. στρέμμ. δάσους), ο N. 1734/1987 του ΠΑΣΟΚ (αποχαρακτηρισμός 45 εκατομ. στρέμ. δάσους).

Η δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και με τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, οι αναθεωρήσεις των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που ψήφισε η ΝΔ.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υλοποιούν τη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου στο πλαίσιο του Εθνικού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Καταστροφικά αποτελέσματα

Ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη διάσπαση της ολοκληρωμένης διαχείρισής τους το 1998, (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), με καταστροφικά αποτελέσματα και αποκορύφωμα την πρώτη αντιπυρική περίοδο του 1999, όπου κάηκαν περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα. Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, προκαταστολής, καταστολής, αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης από μια ολόπλευρα ενισχυμένη σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση δασική υπηρεσία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασών, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Καθιερώθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης που ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ανάθεση της καταστολής στο Πυροσβεστικό Σώμα επέτεινε εκτός των άλλων τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε, με χαρακτηριστικό την έλλειψη 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης (π.χ. Πεντέλη, Πάρνηθα κλπ.).

Με την εφαρμογή της κοινής στην ΕΕ δασικής πολιτικής, που έχει ως στρατηγική «την προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς», έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ραγδαία είσοδο του κεφαλαίου, ενώ «μη επιλέξιμα» κρίνονται η αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, η οικολογική ανόρθωση των δασών, που αποτελούν πραγματική ανάγκη.

Παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση

Η δασική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, τις οποίες έχουν συνδιαμορφώσει, υλοποιεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δασικής γης, την ενίσχυση της εισόδου του μεγάλου κεφαλαίου στα Δασικά Οικοσυστήματα.

Οι επενδύσεις στη δασοπονία υπήρξαν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλές. Σήμερα επενδύεται το 0,4% περίπου του προϋπολογισμού. Γι' αυτό δεν γίνονται αναδασώσεις, δεν ολοκληρώθηκε το δασικό οδικό δίκτυο, δεν προστατεύονται τα εδάφη από τη διάβρωση, δεν εκμεταλλεύεται σωστά το σύνολο των οικονομικών (υψηλών) δασών, δεν προχωρούν τα έργα ανάπτυξης της λιβαδοπονίας, δεν προχωράει η δασική έρευνα και δεν υλοποιούνται προγράμματα προστασίας των Δασικών Οικοσυστημάτων.

Βάση της προστασίας, διαχείρισης, ανάπτυξης της δασοπονίας αποτελεί η διατήρηση της φυσικής ισορροπίας και του Φυσικού Περιβάλλοντος, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, της αύξησης και οικολογικής ανόρθωσης των Δασικών οικοσυστημάτων, και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών με την εξασφάλιση της αειφορίας των δασικών καρπώσεων. Τα Δασικά Οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί. Μπορούν να συνυπάρχουν όλες οι δραστηριότητες σε όφελος των Δασικών Οικοσυστημάτων και του λαού, με βάση τις λαϊκές ανάγκες με κεντρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας. Μια τέτοια δασική πολιτική είναι αναγκαία και απαραίτητη και πρέπει να διεκδικηθεί από το λαϊκό κίνημα και από το κίνημα των εργαζομένων στον τομέα των Δασικών Οικοσυστημάτων, στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης που προτείνει το κόμμα μας.

Οι στόχοι πάλης

Στόχοι πάλης για μια Δασική πολιτική σε όφελος του λαού είναι:

1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.

2. Καταγραφή των συνθηκών ιδιοκτησίας, λύση του Ιδιοκτησιακού προβλήματος με την κοινωνικοποίηση των δασών, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα δασικά οικοσυστήματα συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής.

3. Σύνταξη του Δασικού κτηματολογίου πριν από το Εθνικό κτηματολόγιο, οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων (Δάση, Δασικές εκτάσεις, υγροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές, Εθνικοί Δρυμοί, μνημεία της φύσης, κλπ.). Σχεδιασμός χρήσεων γης.

4. Κατάργηση όλων των βασικών νόμων όπως ο Ν. 998/79, ο Ν. 1734/87 (βοσκότοποι), ο Ν. 3208/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

5. Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των Δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, στη βελτίωση των υποδομών .

6. Οι επενδύσεις στη δασοπονία πρέπει να τριπλασιασθούν και να σταθεροποιηθούν στο 1% του Κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι βασικά έργα της δασοπονίας θα προχωρήσουν, πολλά από τα υποβαθμισμένα Δασικά Οικοσυστήματα θα μπουν σε μια πορεία ανόρθωσής τους και το εισόδημα του ορεινού πληθυσμού θα αυξηθεί, αφού σημαντικά ποσά μέσα από τις δραστηριότητες της δασοπονίας (αναδασώσεις, υδρονομικά έργα, καλλιεργητικές φροντίδες κλπ.) θα μεταφερθούν σε αυτόν τον πληθυσμό.

7. Να εκπονηθεί από τη δασική υπηρεσία με αυτεπιστασία ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της χώρας με οικονομικούς πόρους 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό, ειδικό πρόγραμμα διευθέτησης των χειμάρρων και προστασίας των εδαφών από τη διάβρωση. Παράλληλα με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις στα υπάρχοντα Δασικά Οικοσυστήματα, μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του ξύλου το οποίο παράγεται και με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί μέρος των αναγκών της Ελλάδας σε ξύλο και προϊόντα του. Εχουμε παραδείγματα χωρών όπως η Βουλγαρία επί σοσιαλισμού, όπου εφαρμόσθηκαν δυναμικά προγράμματα αναδασώσεων κι έφθασαν να είναι σχεδόν αυτάρκεις σε ξύλο και προϊόντα του μέχρι τις ανατροπές.

8. Nα υλοποιηθούν τα προεπενδυσιακού χαρακτήρα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, απογραφής του δασικού πλούτου, ταξινόμησης των δασικών εκτάσεων ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, την οικολογική δυναμική τους, τα φυσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε με βάση αυτή την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των Δασικών Οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.

9. Στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δασικών συνεταιρισμών, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους, αφού αποτελούν αναγκαίο βήμα για τη συγκράτηση των πληθυσμών στις παραδασόβιες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Χρειάζονται μέτρα για την ενίσχυση των συνεταιρισμένων δασεργατών και των συνεταιρισμών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ