Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στρατηγική αναγκαιότητα ο κεντρικός σχεδιασμός

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα, που καταγράφηκαν σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007

Από την πρώτη στιγμή των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2007 σε όλη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες, δεκάδες νεκρούς και στρέμματα καμένης γης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε απευθύνει κάλεσμα σε λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την πρόληψη εκδήλωσης νέων. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα πρωτοστάτησαν στη λαϊκή οργάνωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και μαζί με το λαό βρέθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας όπου εκδηλώθηκαν πύρινα μέτωπα.

Στις 27 Αυγούστου 2007, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, είχε επισημάνει τις κύριες αιτίες της τραγωδίας που έζησε ο λαός και καλούσε σε «συνέχιση της λαϊκής κινητοποίησης για ουσιαστικά μέτρα υπέρ των πληγέντων, την προστασία των δασών και της γης από την εμπρηστική πολιτική της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης». Ταυτόχρονα, καλούσε «και πάλι τις χιλιάδες μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και προσέτρεξαν να συνεισφέρουν με ό,τι μέσα διέθεταν στη δασοπυρόσβεση και στην περιφρούρηση των δασών, να συνεχίσουν την κινητοποίηση και επαγρύπνησή τους δίπλα στο λαό».

Επείγοντα πολιτικά μέτρα

Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος καταγράφονται, ανάμεσα σε άλλα, οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ για τα επείγοντα πολιτικά μέτρα που απαιτούνται καθώς και για τα άμεσα μέτρα υπέρ των πληγέντων και τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εμπρησμών.

Μεταξύ των επειγόντων πολιτικών μέτρων πρότεινε:

  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
  • Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.

Ακόμα, ως βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση εμπρησμών, ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε:

-- Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.

-- Ενίσχυση του δυναμικού και υποδομής του δημοσίου τομέα Υγείας για την προστασία της δημόσιας Υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.

Το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος είχε καλέσει το λαό να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα, τονίζοντας: «Για μια ακόμη φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο αποδείχθηκε η ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος, στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει τη στρατηγική αναγκαιότητα του κεντρικού σχεδιασμού, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στον αντίποδα της πολιτικής του δικομματισμού που υπηρετεί πολύμορφα την κερδοφορία».

Οργανωμένο σχέδιο

Στην ίδια ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, υπογραμμιζόταν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν οργανωμένο σχεδιασμό, είτε αυτός υπήρξε εξ αρχής είτε διαμορφώθηκε στην πορεία. Κέρδη από τους εμπρησμούς, πριν απ' όλα, έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που τις ορέξεις τους ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης. Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι».

Ακόμα, επισήμαινε ότι «ο πύρινος εφιάλτης δεν προέκυψε ξαφνικά. Διαμορφώθηκε εδώ και χρόνια από σειρά αντιδασικών νόμων και μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το δρόμο για να περάσει τον άνοιξε η πολιτική που εμπορευματοποιεί τα δάση, όπως και τα άλλα κοινωνικά αγαθά, που επιβραβεύει τους καταπατητές, που υποβαθμίζει την πρόληψη και δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών κατάσβεσης και δασοπροστασίας, με αποκορύφωμα την περίοδο αυτή την ετοιμαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση που κάνει ακόμα χειρότερο το άρθρο 24 της συνταγματικής αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ». Και υπογράμμιζε ότι «όπως και στα ζητήματα του Ασφαλιστικού, της Παιδείας, των μισθών κ.λπ., έτσι και στο ζήτημα των δασών και ευρύτερα του περιβάλλοντος αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η πολιτική που υπηρετεί και θεωρεί εθνικό στόχο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ