Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΕΛΗ - ΡΟΔΟΠΟΛΗ
Πώς είχαν ξανακαεί και πώς «αναδασώθηκαν» με βίλες

Η εικόνα είναι από την περιοχή της Ροδόπολης που από το 2005 είχε μπει «στο μάτι» για να γίνουν μεγάλες μπίζνες. Τώρα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα...
Η εικόνα είναι από την περιοχή της Ροδόπολης που από το 2005 είχε μπει «στο μάτι» για να γίνουν μεγάλες μπίζνες. Τώρα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα...
«Στο Γραμματικό έδρασαν απροκάλυπτα χτες οι εμπρηστές. Κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή Σέσι και ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κινητοποίησε επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπισή της. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού έκαψε περίπου 30 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, αλλά κάτοικοι της περιοχής, αστυνομικοί και δασοπυροσβέστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο κυνηγητό για τη σύλληψη των εμπρηστών.

Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι εμπρηστές "χτύπησαν" με δυο κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα (...) Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες από συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών, η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα της Παλιάς Πεντέλης. Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής είχαν καταγραφεί 65 σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και 4 μαγαζιά, το 65% των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στην Κοινότητα Πεντέλης εκκρεμούν άλλες 50 αιτήσεις κατοίκων σπιτιών που υπέστησαν ζημιές. Χτες και σήμερα, τα συνεργεία της Νομαρχίας καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια της Νέας Πεντέλης»

Το πιστεύετε ή όχι, τα παραπάνω δεν αναφέρονται στις πυρκαγιές αυτού του τριημέρου. Είναι ρεπορτάζ του «Ρ» της 11/8/1998. Οπου περιγράφονταν εικόνες σαν αυτές που (ξανα)ζούμε σήμερα στην Αττική. Εντεκα χρόνια διαφορά, ίδιες ημέρες, ίδιες τοποθεσίες. Θλιβερό, αλλά αναμενόμενο, εφόσον συνεχίζεται η ίδια πολιτική αποθέωσης του κέρδους και εμπορευματοποίησης της γης. Εγκλήματα όλα (σε Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Εύβοια, Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττό), όλα προδιαγεγραμμένα και επαναλαμβανόμενα με ευθύνη των κυβερνήσεων που επιμένουν ακριβώς στην κερδοσκοπία με τη γη. Και την προαγωγή στην πράξη του «κάψτε και κτίστε, άλλωστε κάποια στιγμή θα ...νομιμοποιηθείτε».

Εφτά χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη (Καλλιτεχνούπολη), η εικόνα είναι αποκαλυπτική για το τι επακολούθησε
Εφτά χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη (Καλλιτεχνούπολη), η εικόνα είναι αποκαλυπτική για το τι επακολούθησε
Θυμίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης που καταστρέφεται και σήμερα, κάηκε προηγούμενα, το 1990 (κυβέρνηση ΝΔ), το 1995 (ΠΑΣΟΚ), το 1998 (ΠΑΣΟΚ) και το 2005 (πάλι ΝΔ).

Πότε ξανακάηκαν και πώς χτίστηκαν βίλες

Μια αναδρομή σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ρ» όλα αυτά τα χρόνια (για ό,τι ακολούθησε στις καμένες περιοχές, πώς και πού οικοπεδοποιήθηκαν και τσιμεντοποιήθηκαν), αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους πίσω από την επαναλαμβανόμενη καταστροφή. Τα αστικά κόμματα και την πολιτική τους.

  • Στις 19 Μάη 1998 ο «Ρ» αναφέρεται στο Δασαμάρι Πικερμίου, περιοχή της Πεντέλης, λίγο πάνω από την Καλλιτεχνούπολη. Πυκνό δάσος από πεύκα κάλυπτε το μεγαλύτερο τμήμα της. Ομως δύο οικοδομικοί συνεταιρισμοί («Αγ. Σπυρίδων» και Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών/ΑΟΟΑ) διεκδικούσαν 6.000 στρέμματά της. Το 1995 καταστράφηκε στη μεγάλη φωτιάς της Πεντέλης.

Ενα χρόνο μετά εξόρμησαν μπουλντόζες και εκσκαφείς. Κτίστηκαν από μονοκατοικίες έως τριώροφα. Περίπου 35.000 πεύκα έγιναν καυσόξυλα.

Μπροστάρης της καταστροφής το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο με εγκύκλιό του (2963/643, 3-2-1998 και θέμα «Πολεοδόμηση οικοδομικών συνεταιρισμών στο όρος Πεντέλη») θεώρησε ότι αυτές οι εκτάσεις οικοδομούνται κατ' αρχήν ως κατοικία, σύμφωνα με τη διαδικασία, τους όρους και τους περιορισμούς που προβλέπονται στο ΠΔ 93/87, ανεξάρτητα σε ποια ζώνη προστασίας και αν βρίσκονται. Σημειωτέον ότι το ρυμοτομικό σχέδιο του συνεταιρισμού «Αγ. Σπυρίδων», μέρος της έκτασης του οποίου αγόρασε ο ΑΟΟΑ, είχε εγκριθεί με διάταγμα της δικτατορίας. Το 1997, ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) ενέκρινε το πολεοδομικό σχέδιο Πικερμίου, ανοίγοντας (και αυτός) το δρόμο οικοπεδοποίησης για χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι.

  • 24/1/2004 αναδεικνύεται πως άλλος οικοδομικός συνεταιρισμός, ο «Νέα Αιολίς» οικοδομεί παράνομα δασική και αναδασωτέα έκταση μέσα στο συμπαγές και πυκνόφυτο δάσος Διόνυσου και Ροδόπολης. Εγιναν αγοραπωλησίες σε εκτάσεις που είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες και βρίσκονταν εκτός ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Αγόρασαν και έκτιζαν στα λεγόμενα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα. Ο συνεταιρισμός πουλούσε οικόπεδα, ενώ βρισκόταν σε καθεστώς εκκαθάρισης από την 21/6/1982. Ολα αυτά χωρίς να προχωρά καμιά δικαστική έρευνα για την υπόθεση και με ερωτηματικό τι έγινε από το 1998 σχετική μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Γεωργίας, γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας.
Στο αρχείο λόγω ...πολυπλοκότητας
  • Στις 13/10/2004 ο «Ρ» επανέρχεται στην περίπτωση, αναδεικνύοντας την όλη σαπίλα. Στη δασική και αναδασωτέα έκταση της Ροδόπολης συνεχίζονται να χτίζονται πολυτελέστατες κατοικίες και ο «Νέα Αιολίς» επεκτείνεται στο παρακείμενο δάσος. Τα πορίσματα και οι εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες και μιλούν για μη σύννομες ενέργειες των οργάνων της διοίκησης, παράνομες τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων κ.ά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σκανδαλίδης έστειλε το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κρουσταλάκη και στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Ωστόσο, οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο, οι υπεύθυνοι απαλλάσσονται με βουλεύματα και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός συνεχίζει το έργο του. Δυο ποινικές διώξεις μπήκαν στο αρχείο καθότι, όπως αναφερόταν στο σκεπτικό της 2243/2004 απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, υπάρχει ...αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα και αοριστία των διατάξεων που ισχύουν και δεν προέκυπτε η τέλεση είτε εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου είτε εκ μέρους του «Νέα Αιολίς» πράξεων που παραβίαζαν τους ισχύοντες νόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ