Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ελιγμός «συμφιλίωσης» από Ραφσαντζανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε μια κίνηση «συμφιλίωσης», στο πλαίσιο του σταθερά τεταμένου εσωτερικού πολιτικού κλίματος προχώρησε, με δηλώσεις του, ο έτερος ισχυρός άνδρας του Ιράν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών και του Συμβουλίου Επιδιαιτησίας, πρώην πρωθυπουργός, Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί. Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να επιδείξουν σεβασμό στην καθοδήγηση του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και στις αρχές της ισλαμικής δημοκρατίας», τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αποκατασταθεί «η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αξιωματούχους και στην κοινή γνώμη».

Οι δηλώσεις Ραφσαντζανί έρχονται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζε, σχεδόν ένα μήνα πριν, όταν εκτιμούσε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τις αναταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές και τη νέα ανάδειξη Αχμαντινετζάντ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραφσαντζανί είχε σχεδόν ανοιχτά ταχθεί υπέρ του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος, με κύριο εκπρόσωπο τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Γι' αυτό και οι τωρινές «συμφιλιωτικές» του δηλώσεις εκλήφθησαν, από πολλούς, ως προσπάθεια «εντυπωσιασμού» και όχι ως ουσιαστική κίνηση.

Αλλωστε, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έχει και μόνος του προβλήματα. Ηδη, μερίδα των πλέον «σκληροπυρηνικών» κληρικών, που το στήριξαν στην προεκλογική και μετεκλογική μάχη, τον καταγγέλλουν για την επιλογή του να εντάξει τρεις γυναίκες στην πρότασή του για το Υπουργικό Συμβούλιο, μια κίνηση που ο Πρόεδρος εκτιμάται ότι έκανε προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια της ιρανικής κοινής γνώμης. Οι επικρίσεις αφορούν τις τρεις γυναίκες που ο Αχμαντινετζάντ προτείνει για τα υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ