Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Απορρίπτουν τους συμβιβασμούς οι λαϊκές δυνάμεις

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με τη μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών από την Κεντρική Αμερική, για την καταγγελία του πραξικοπήματος και την απαίτηση για την άνευ όρων επιστροφή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ακριβώς στις 8 εβδομάδες από την εκδήλωσή του, κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα.

Οι λαϊκές δυνάμεις αναμενόταν να συνεδριάσουν για τις επόμενες κινήσεις του Μετώπου, με στόχο την πίεση για την ανατροπή του πραξικοπήματος ειδικά υπό το πρίσμα της σημερινής άφιξης της αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS (υπουργοί Εξωτερικών Αργεντινής, Μεξικού, Καναδά, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Τζαμάικα), σε μία προφανή προσπάθεια εξεύρεσης «συμβιβαστικής λύσης». Σύμφωνα με το «Τελεσούρ», στόχος της αποστολής θα είναι η εφαρμογή της απόφασης του OAS για άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και στο διήμερο της παραμονής της στην Ονδούρα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Κογκρέσου, της Γενικής Εισαγγελίας, τους προεδρικούς υποψηφίους, επιχειρηματίες, καθώς και με εκπροσώπους του Μετώπου, συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Προφανώς η Συμφωνία του Σαν Χοσέ, υπό την αιγίδα του διαπραγματευτή των ΗΠΑ προέδρου της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αριας, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών της αντιπροσωπείας, που περιλαμβάνει και την άμεση αποκατάσταση του προέδρου Σελάγια, ο οποίος θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση επιστροφής «υπό ή χωρίς όρους» του Σελάγια, θα αντιμετωπίσει σειρά νομικών διώξεων καθώς εκκρεμούν εναντίον του καταγγελίες και θα δικαστεί για «προδοσία». Παράλληλα, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα έχει απορρίψει τη συμφωνία καθώς προβλέπει όρους για την επιστροφή Σελάγια, αλλά και τη χορήγηση αμνηστίας στους πραξικοπηματίες.

Τέλος, 39 ακαδημαϊκοί και ειδικοί για θέματα Λατινικής Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επιστολή τους καταγγέλλουν την οργάνωση «Human Rights Watch» για την έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία επί της ουσίας ξεπλένει την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Στα ευρήματα της έκθεσης δεν αναφέρονται οι καταγγελίες για τις δολοφονίες, τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις, τη φίμωση και τις διώξεις των ΜΜΕ που είναι ενάντια στο πραξικόπημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός Σελάγια με τη συνέχεια του πραξικοπήματος (2011-05-25 00:00:00.0)
Ενα χρόνο μετά η καταστολή κορυφώνεται (2010-06-29 00:00:00.0)
Σχεδιασμός δράσης από το Μέτωπο (2009-12-05 00:00:00.0)
Ο λαϊκός αγώνας συνεχίζεται (2009-09-02 00:00:00.0)
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις «μετάβασης» (2009-08-25 00:00:00.0)
Συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα (2009-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ