Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σωρεία καταγγελιών, από όλους, για παρατυπίες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες και οι προσφυγές στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για φαινόμενα νοθείας και σωρεία παρατυπιών από τους περισσότερους υποψήφιους για την αφγανική προεδρία. Οι περισσότερες από τις 225 γραπτές καταγγελίες έχουν κατατεθεί από τους δύο βασικούς μονομάχους, τον απερχόμενο Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Ο Αμπντουλάχ, μάλιστα, καταγγέλλει ότι ο Καρζάι εμφανίζεται να παίρνει ψήφους σε εκλογικά τμήματα στο νότο που δεν λειτούργησαν καθόλου, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις που ψηφοφόροι ψήφισαν πολλές φορές. Σύμφωνα με συνεργάτες του βρίσκεται σε επαφή και με άλλους υποψήφιους για την προεδρία προκειμένου να υιοθετήσουν από κοινού μια θέση για το αν οι εκλογές είναι έγκυρες ή όχι και για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης, ο Αμπντουλάχ φέρεται να εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση τον Οκτώβρη.

Ενώ εντός της χώρας η ένταση μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων παραμένει υψηλή, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπογράμμιζε ότι «η ύπαρξη προβλημάτων στις αφγανικές εκλογές είναι αναμενόμενη και δεδομένη, αλλά θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία και να μην προτρέχει κανείς». Την ίδια στιγμή, εντός των ΗΠΑ, ο επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΣ, Μιούλεν, εξέφραζε ανησυχία, γιατί, όπως υποστήριζε, «αν και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί πλήρως το νέο σχέδιο του Προέδρου Ομπάμα που συμπεριλαμβάνει και αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων, μειώνεται σταθερά η υποστήριξη της κοινής γνώμης στον πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ