Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Ενεργειακές συμφωνίες πίσω από την απελευθέρωση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΙΒΥΗ.--

«Φουντώνει» η διπλωματική αντιπαράθεση με αφορμή την απελευθέρωση του Αμπντελμπασέτ Αλί αλ Μεγκράχι, του 57χρονου Λίβυου που είχε καταδικαστεί ως υπεύθυνος για την έκρηξη σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το 1988, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα 270 νεκρούς. Μετά τις έντονες επικρίσεις της Ουάσιγκτον, που μίλησε για «εντελώς λανθασμένη απόφαση», η σκοτσέζικη κυβέρνηση έλαβε και γραπτή διαμαρτυρία από τον διευθυντή του FBI, ο οποίος ειρωνεύεται τους ισχυρισμούς περί «ανθρωπιστικών λόγων» και χαρακτηρίζει την απελευθέρωση «κοροϊδία της δικαιοσύνης».

Ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός, Αλεξ Σάλμοντ, υπεραμύνθηκε της απόφασης για απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι, τονίζοντας ότι είναι «το νόημα της δικαιοσύνης».

Επί της ουσίας, «λάδι στη φωτιά» έριξαν, με το παραπάνω, οι δηλώσεις του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η απελευθέρωση έγινε στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Βρετανίας - Λιβύης. Τις αιτιάσεις Σαΐφ επιβεβαίωσε, εμμέσως, και ο πατέρας του, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με τον Μεγκράχι, έσπευσε να ευχαριστήσει «τον φίλο Γκόρντον Μπράουν και την κυβέρνησή του» για τη διαμεσολάβησή τους.

Αν και το Λονδίνο έσπευσε να διαψεύσει τα λόγια των Καντάφι κατηγορηματικά, ο ίδιος ο Μπράουν δεν έχει κάνει καμία δήλωση, ενώ γεγονός είναι ότι ο υπουργός Επιχειρήσεων και αντ' αυτού του Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον (ο οποίος προχώρησε και στις διαψεύσεις), είχε τουλάχιστον δύο συναντήσεις με τον γιο Καντάφι από τις αρχές του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ