Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο

Associated Press

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιστόλια, ηλεκτρικά τρυπάνια, αλλά και εικονικές εκετελέσεις χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων «υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα» σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post». Δημοσίευμα που επιβεβαιώνει και συμπληρώνει το φάσμα των βασανιστηρίων που ήταν καθώς φαίνεται η κύρια εάν όχι μοναδική μέθοδος ανάκρισης των αμερικανικών πρακτόρων στα μυστικά κολαστήρια που είχαν στήσει ανά την υφήλιο.

Το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» που επικαλείται μιαν έκθεση ενός ανώτερου αξιωματούχου της CIA, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει πως αυτές οι μέθοδοι ανάκρισης χρησιμοποιήθηκαν κατά του Σαουδάραβα Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, που κρατείται στο Γκουαντάναμο, θεωρούμενου ως βασικού υπόπτου της βομβιστικής επίθεσης εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου, στις 12 Οκτώβρη 2000, στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη έδωσε εντολή να παραδοθεί στη δημοσιότητα σήμερα μία πλήρης έκδοση της απόρρητης έκθεσης, μετά τη νομική προσφυγή της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (ACLU), ενώ - πάντα κατά την «Ουάσιγκτον Ποστ» - ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ αναμένεται να αποφασίσει εντός των προσεχών ημερών την ανάθεση σε ποινικό εισαγγελέα της έρευνας για τις καταγγελίες των «σκληρών μεθόδων ανάκρισης».

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Πεντάγωνο άρχισε να δίνει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού πληροφορίες για τις ταυτότητες υπόπτων για τρομοκρατία, που κρατούνται σε μυστικά στρατόπεδα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν που διατηρούν οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις.

Επικαλούμενοι τρεις αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων, οι «Times» της Νέας Υόρκης γράφουν πως ο Ερυθρός Σταυρός θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση σε δεκάδες άτομα που έχουν συλληφθεί ως «ύποπτοι τρομοκρατίας» και κρατούνται «ως ξένοι μαχητές», ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ ώστε να τους εξαιρούν από όλες τις διεθνείς συμβάσεις και ειδικά της Συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στον Ερυθρό Σταυρό έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στις περισσότερες στρατιωτικές κι επιχειρησιακές φυλακές των ΗΠΑ, αλλά όχι στις μυστικές φυλακές που βρίσκονται σε άγνωστες τοποθεσίες.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λόγω της πολιτικής μη αποκάλυψης εμπιστευτικών συζητήσεων για ζητήματα που αφορούν φυλακές και κρατούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ